Armlös man bötfälls - körde utan bälte

Steve Simonar förlorade sina armar för 28 år sedan - men kan ändå köra bil. Dock måste han göra det utan bälte, något som nu fått polisen att se rött.


Läkarintyg för klaustrofobi

Ett någorlunda liknande fall inträffade i Göteborg 2010. 

Då fick en man böter trots att han hade ett 20 år gammalt läkarintyg som konstaterade att han får klaustrofobi av att ha bilbälte på sig.

SASKATOON. Det var tänkt att bli en lugn dag bakom ratten, men då stoppades armlöse Steve Simonar av polisen i kanadensiska Saskatoon. 

Anledningen? Han körde utan bälte, något som är omöjligt för honom att använda om han ska köra den specialtillverkade bilen.

Polisen skrev ut böter på cirka 1 100 kronor - men Simonar vägrar betala.

– Jag är beredd att ta det till högsta domstolen eller sitta i fängelse. Jag kommer aldrig att betala dessa böter, säger han enligt Toronto Sun.

"Du förväntar dig att särbehandlas"

Saskatoonpolisen har de senaste dagarna satsat hårt på att ta fast personer som bryter mot olika trafikregler. För att slippa böter skulle Simonar vara tvungen att få ett särskilt tillstånd från delstatens försäkringsmyndighet. Den regeln tillkom dock först efter att han förlorat sina armar för 28 år sedan.

Dagen efter polisingripandet gick Simonar till polisstationen och lämnade ett läktarutlåtande till poliskonstapeln som stoppat honom.

– Han var lika arrogant som när han gav mig böter. Han sa: "jag behandlar alla lika, folk som du förväntar sig att särbehandlas", säger Simonar enligt Toronto Sun.

Polisen har ingen laglig möjlighet att riva upp böterna och frågan kommer därför att avgöras i trafikdomstol.

Här visar Steve hur man kör bil utan att använda armarna


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!