Columbia University uteslöt personer från stipendiet på grund av sin hudfärg.
1 av 2
Columbia University uteslöt personer från stipendiet på grund av sin hudfärg. - Foto: AP / SCANPIX
Nu ska stipendiet ändras.
2 av 2
Nu ska stipendiet ändras. - Foto: AP / SCANPIX

Ett stipendie bara för vita upprör

Ett 93 år gammalt stipendium utesluter personer som inte är vita. Nu ska stipendiet ändras.


Columbia University

Columbia University ligger i New York och grundades 1741.

Universitetet har haft flera elever som senare blivit kända.

De amerikanska presidenterna Barack Obama, Theodore Roosevelt och Franklin D. Roosevelt återfinns bland universitetets tidigare elever.

IOWA. Columbia University har hamnat i blåsväder efter att det uppdagats att ett stipendium till skolan endast får delas ut till vita personer. 

Stipendiet har sin grund i 20-talets Iowa. En förmögen kvinna vid namn Lydia C. Roberts skänkte pengar och egendom till skolan efter hennes död 1920. Pengarna skulle gå till ett stipendium uppkallat i hennes namn.

Lydia C. Roberts hade dock några krav på skolan för att universitetet skulle få pengarna. Personen måste ha tagit examen vid ett universitet i Iowa, elev får inte ha studerat juridik och ett gäng andra utbildningar och eleven måste återvända till Iowa i minst två år efter sin examen. Dessutom måste personen fötts i Iowa och personen måste vara vit. Det skriver USA Today.

Ska ändras

Stipendiet och de medföljande kraven har sedan levt kvar enda fram enda fram till 1997. Då slutade skolan att dela ut stipendiet men nu ska det börja delas ut igen.

Columbia University ska dock ändra kraven för personer som kan få stipendiet. Det man främst vill ändra är kravet på att personen ska vara vit. Man vill också ändra kravet på att personen ska vara född i Iowa och i stället ha kravet att personen måste bo i Iowa. 

/
/
/
/
Senaste nytt

Här är Sveriges alla turer mot Natomedlemskap

Amorteringskravet: Så slår det mot bopriserna

Det skärpta amorteringskravet har inneburit en stor prispress på mindre lägenheter, enligt bostadssajten Hemnet. Det som förvånar är att det är så stor skillnad mellan de stora och mindre bostäderna, säger Erik Holmberg, analytiker hos Hemnet.

Martin Melin ångrar uttalandet om guccikepsar – utesluter inte Östermalm

Liberalernas talesperson i polisfrågor Martin Melin har ångrat sitt mycket kritiserade uttalande om kriminella och guccikepsar. I en intervju med Dagens ETC säger han ”Varsågoda medborgare".

Ungerske talmannen signerade Natoansökan

1 timme sedan
Det ungerska parlamentets talman László Kövér har undertecknat Sveriges Natoansökan, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Norge: Helikoptervraket bärgat ur havet

1 timme sedan
Den havererade helikoptern utanför Bergen i Norge har bärgats ur havet, meddelar norska haverikommissionen. Vraket kommer nu att fraktas med fartyg till en norsk marinbas i Bergen.

Lyxiga prispotten: Så mycket pengar får vinnarna i Vasaloppet 2024

1 timme sedan
Vasaloppet 2024 äger rum den 3 mars och för de som lyckas ta sig upp på topp 15-placeringarna i tävlingen väntar lite skönt klirr i kassan – inte minst för de snabbaste åkarna förstås.