Måndag 10 Maj
Stockholm

Ett stipendie bara för vita upprör

Columbia University uteslöt personer från stipendiet på grund av sin hudfärg.
1 av 3
Columbia University uteslöt personer från stipendiet på grund av sin hudfärg. Foto: AP / SCANPIX
Bara personer från Iowa kan få stipendiet och de måste vara vita.
2 av 3
Bara personer från Iowa kan få stipendiet och de måste vara vita. Foto: Google
Nu ska stipendiet ändras.
3 av 3
Nu ska stipendiet ändras. Foto: AP / SCANPIX

Ett 93 år gammalt stipendium utesluter personer som inte är vita. Nu ska stipendiet ändras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Columbia University

Columbia University ligger i New York och grundades 1741.

Universitetet har haft flera elever som senare blivit kända.

De amerikanska presidenterna Barack Obama, Theodore Roosevelt och Franklin D. Roosevelt återfinns bland universitetets tidigare elever.

IOWA. Columbia University har hamnat i blåsväder efter att det uppdagats att ett stipendium till skolan endast får delas ut till vita personer. 

Stipendiet har sin grund i 20-talets Iowa. En förmögen kvinna vid namn Lydia C. Roberts skänkte pengar och egendom till skolan efter hennes död 1920. Pengarna skulle gå till ett stipendium uppkallat i hennes namn.

Lydia C. Roberts hade dock några krav på skolan för att universitetet skulle få pengarna. Personen måste ha tagit examen vid ett universitet i Iowa, elev får inte ha studerat juridik och ett gäng andra utbildningar och eleven måste återvända till Iowa i minst två år efter sin examen. Dessutom måste personen fötts i Iowa och personen måste vara vit. Det skriver USA Today.

Ska ändras

Stipendiet och de medföljande kraven har sedan levt kvar enda fram enda fram till 1997. Då slutade skolan att dela ut stipendiet men nu ska det börja delas ut igen.

Columbia University ska dock ändra kraven för personer som kan få stipendiet. Det man främst vill ändra är kravet på att personen ska vara vit. Man vill också ändra kravet på att personen ska vara född i Iowa och i stället ha kravet att personen måste bo i Iowa. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela