"Alla skulle försöka ligga med varandra".
1 av 4
"Alla skulle försöka ligga med varandra". - Foto: AP
Kvinnliga soldater välkomnas inte i specialförbanden. Bilden: Sergeant Leigh Ann Hester.
2 av 4
Kvinnliga soldater välkomnas inte i specialförbanden. Bilden: Sergeant Leigh Ann Hester. - Foto: AP
En kvinnlig soldat i Irak.
3 av 4
En kvinnlig soldat i Irak. - Foto: Maya Alleruzzo / AP / SCANPIX
Amerikanska soldater i Afghanistan.
4 av 4
Amerikanska soldater i Afghanistan. - Foto: Allauddin Khan / AP / SCANPIX

"Alla skulle vilja ligga" – därför nekas kvinnor i USA:s specialstyrkor

Kvinnor får tjänstgöra i den amerikanska militären. Men i specialförbanden, som Navy Seals, är de fortfarande inte tillåtna att delta. Nu hävdar före detta soldater att det beror på sex.


16 000 jobb

Den exakta siffran på positioner där kvinnor ännu inte är välkomna är 15 497. Så många jobbtillfällen har den amerikanska arméns specialförband.

USA– Det kan skifta fokus från jobbet om alla skulle försöka ligga med varandra. Jag vet att det låter barnsligt, men det är verkligen sant.

Så säger Jack Murphy, en amerikansk soldat som tjänstgjort i en specialstyrka i Irak och Afghanistan. Han och flera andra ex-soldater har intervjuats av NBC News eftersom kvinnor fortfarande inte får ingå i några specialförband.

"Hur kan man förvänta sig att de inte ska ha sex?"

Männen i försvaret menar att det handlar om små grupper av människor som vistas tillsammans på ödsliga platser under lång tid. En eller flera kvinnor skulle kunna rasera hela operationen, menar vissa.

– Hur kan man förvänta sig att män och kvinnor inte ska ha sex när de bor ihop under extrem stress på andra sidan jordklotet – och hur påverkar det förbandets effektivitet? frågar sig Brandon Webb, en före detta Navy Seal, till NBC News.

"Så mycket drama"

Kvinnor ska tillåtas strida i den amerikanska militärens alla delar lagom till år 2016. Men flera av specialförbanden har hittills vägrat. Soldaten Murphy anser att det är bra. En kvinna i förbandet gör nämligen inte bara att alla vill ha sex med henne.

– Att kasta in en kvinna mitt i ett team på det sättet kommer bara göra hela teamet värdelöst. I slutändan kommer det vara så mycket interna strider och drama, säger han till NBC News.

En kvinna som har stor erfarenhet av den amerikanska militären är marinkårssoldaten Colleen Farrell. Hon menar att det inte ska vara några problem att ha med fler kvinnor – alla som klarat utbildningen är tillräckligt professionella.

– De special- och marinkårssoldater som är här, de är här för uppdraget. De är inte i Afghanistan för att gifta sig, säger hon till NBC News.

/
USA
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.