Torsdag 7 Jul
Stockholm

"Åk hem eller bli gripen" – brittiska regeringens nya reklamkampanj

Regeringens nya reklambil.
1 av 4
Regeringens nya reklambil. Foto: Twitter
Migrationsminister Mark Harper menar att annonsbilarna bara är ett steg på vägen.
2 av 4
Migrationsminister Mark Harper menar att annonsbilarna bara är ett steg på vägen. Foto: Montage
Aktivisternas bild som sprids på Twitter.
3 av 4
Aktivisternas bild som sprids på Twitter. Foto: Twitter
Storbritanniens premiärminister David Cameron.
4 av 4
Storbritanniens premiärminister David Cameron. Foto: Alastair Grant / AP / SCANPIX

Den brittiska regeringen har föreslagit en ny migrationslagstiftning – och satsar nu stenhårt. Bland annat genom annonsbilar med texten "Go home or face arrest". Nu får kampanjen hård kritik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ett försök som ska utökas

Annonskampanjen inleddes i London på måndagen med bil samt flygblad och annonser i lokala tidningar. Under de närmaste veckorna ska upplägget testas i områdena Hounslow, Barking & Dagenham, Ealing, Barnet, Brent och Redbridge, enligt regeringens hemsida.

LONDON. "Är du i Storbritannien olagligt? Åk hem eller bli gripen". Så står det på bilar som just nu rullar runt i flera delar av Storbritannien – en annonskampanj från regeringen för att uppmuntra invandrare utan rätt att vara i landet att lämna över sig själva.

"Vi kan hjälpa dig återvända frivilligt utan rädsla att bli gripen eller fängslas", står det längst ned på den stora annonstavlan. I en ruta mitt på den står det hur många som gripits i det aktuella området den senaste veckan.

– Vi gör det svårare för människor att bo och leva olagligt i landet, säger migrationsminister Mark Harper, som representerar konservativa Tories till The Guardian

Partikollegan: "Hisnande dumhet"

I höst väntas en ny lag gå igenom som ska göra så att jakten på papperslösa utökas i landet. Bland annat ska deras rätt till välfärdsservice kraftigt begränsas. Personer från "högriskländer" som Nigeria, Bangladesh, Ghana och Pakistan kommer vara tvungna att betala cirka 30 000 kronor för att få stanna i landet.

Reaktionerna mot de nya annonstavlorna har varit starka från alla håll. Konservativa Daily Mail frågar sig om detta är "inrikesministeriets löjligaste stunt hittills". Migrationsminister Harpers partikamrat Douglas Carswell, som sitter i parlamentet, håller med:

– Den hisnande dumhet hos människorna som styr vår migrationspolitik verkar inte veta några gränser, säger han enligt brittiska Metro.

#Racistvan – Twitterprotest

På Twitter har aktivister startat hastagen #racistvan för att ta bilder på bilarna och försöka ta reda på var de åker runt någonstans:

"Rasismen har blivit mer vågad"

På tisdagen hävdade The Guardians skribent Kadija Sesay att kampanjen är ren och skär rasism.

"Det är inte mindre rasism i Storbritannien i dag än för 50 år sedan när mina föräldrar kom hit. Den har bara förändrats i typ och stil. Och blivit mer vågad", skriver hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.