En studie med över 38 000 afro-amerikanska kvinnor visar på ett samband mellan rasism – och astma.
1 av 4
En studie med över 38 000 afro-amerikanska kvinnor visar på ett samband mellan rasism – och astma. - Foto: AP / SCANPIX
När andelen rasistiska upplevelser ökar händer samma sak med andelen som drabbas av astma i vuxen ålder.
2 av 4
När andelen rasistiska upplevelser ökar händer samma sak med andelen som drabbas av astma i vuxen ålder. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Två afro-amerikanska kvinnor under en demonstration mot rasism och orättvisa.
3 av 4
Två afro-amerikanska kvinnor under en demonstration mot rasism och orättvisa. - Foto: Ap
Studien gjordes vid Boston universitet.
4 av 4
Studien gjordes vid Boston universitet. - Foto: Ap

Forskare: Rasism kan öka risken för astma

Personer som utsatts för rasism löper större risk att utveckla astma i vuxen ålder. Kopplingen mellan sjukdomen och rasism görs av forskare som studerat 38 000 amerikanska kvinnor sedan 1997.


BWHS

Black Women's Health Study är den största uppföljande undersökningen som gjorts någonsin av afro-amerikanska kvinnors hälsa. Totalt handlar det om 59 000 kvinnor – om man räknar tillbaka till då projektet inleddes 1995.

BOSTON. Det verkar finnas en koppling mellan rasistiska upplevelser och utvecklingen av astma i vuxen ålder. Det slås fast i en studie från Bostons universitet

Forskarna har tittat närmare på uppgifter om över 38 000 afro-amerikanska kvinnor som deltagit i stora studien Black Women's Health Study (BWHS) under perioden 1997-2011. Fram till 2009 fick kvinnorna lämna information om vardagsrasism som de upplevt.

"En betydelsefull stressfaktor"

Det kan till exempel ha handlat om olika service i affärer och på restauranger samt diskriminering på bostads- och arbetsmarknaden. Den nya studien visar att andelen kvinnor som utvecklat astma blev större ju mer rasism kvinnorna upplevt.

– Rasism är en betydelsefull stressfaktor i afro-amerikanska kvinnors liv. Våra resultat bidrar till en allt större mängd bevis som tyder på att upplevelser av rasism kan ha negativa hälsoeffekter, säger Patricia Coogan, professor i epidemiologi på Bostons universitet, till vetenskapssajten Futurity.

"Stor vikt för hälsan"

Det som forskarna menar är kopplingen mellan rasistiska upplevelser och astma är stress. Mer specifikt handlar det om hur immunsystemet och luftvägarna påverkas.

– Givet den stora utbredningen av både astma och upplevelser av rasism bland afro-amerikaner är kopplingen av stor vikt för den allmänna hälsan, säger Coogan till Futurity.

I somras publicerades studien i tidskriften Chest

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!