Onsdag 14 Apr
Stockholm

Svenskar pekas ut som ansvariga för terrorattacken i Kenya

Tre av de inblandade ska vara från Sverige.
1 av 10
Tre av de inblandade ska vara från Sverige. Foto:
Det hävdar ett Twitterkonto som utger sig för att vara al-Shabaabs officiella.
2 av 10
Det hävdar ett Twitterkonto som utger sig för att vara al-Shabaabs officiella. Foto:
3 av 10
4 av 10
5 av 10
6 av 10
7 av 10
8 av 10
9 av 10
10 av 10

Tre unga svenska män var med och planerade och genomförde terrorattacken i Westgate. Det hävdar ett Twitterkonto som påstås tillhöra terrorgruppen al-Shabaab.

– Nu handlar det om att försöka verifiera informationen och se om det går att identifiera de här männen, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

På lördagsmorgonen tog sig flera personer in i shoppinggallerian Westgate i Kenyas huvudstad Nairobi och sköt mot oskyldiga människor. 

Terroristerna tog därefter gisslan och har nu barrikaderat sig inne i gallerian i snart två dygn. 

Terroristnätverket al-Shabaab har tagit på sig attentatet. Minst 68 människor har dött i attacken.

al-Shabaab

Al-Shabaab är en militant islamistisk organisation som legat bakom flera terrorattacker de senaste åren. 

Nätverket ses som en våldsam och brutal extremistgrupp med flera medlemmar som har kopplingar till al-Qaida.

WESTGATE. Bara timmar efter terrorattacken mot en lyxgalleria i Kenyas huvudstad tog terrornätverket al-Shabaab på sig ansvaret för dådet via sitt Twitterkonto.

Kontot stängdes senare ner av Twitter varpå nätverket, enligt flera utländska medier, startade ett nytt som på mindre än ett dygn fått över 1 200 följare. Och under söndagskvällen publicerades namn på de män som enligt al-Shabaab varit inblandade i attacken. På listan fanns bland andra tre unga män från olika delar av Sverige.

"Anledningen till att vi avslöjar namnen på mujahedin (de heliga krigarna) är för att försäkra att deras familjer ges korrekt information, deras söner utkämpar ett heligt krig", skriver kontot som utger sig för att vara al-Shabaabs officiella.

FBI utreder uppgifter om att tre amerikaner ska ha varit inblandade. Svenska utrikesdepartementet vill inte svara på frågor om informationen att även tre svenskar pekats ut.

– Vi kan inte bekräfta någonting i nuläget, säger Ursula Åhlén vid utrikesdepartementet till Nyheter24.

Gärningsmännen kvar i byggnaden

Enligt CNN ska al-Shabaabs första Twitterkonto ha listat nio namn på män som varit med i attacken. Tre ska vara från USA, två från Somalia och resten från Kanada, Finland, Kenya och Storbritannien. Senare lades alltså ytterligare namn till på listan av det nystartade kontot, däribland de svenska männen.

– Det ursprungliga kontot med mer trovärdighet stängdes ner. Det nya har inte samma trovärdighetsgrad. Men det intressanta var att man namngav vissa personer. Nu handlar det om att försöka verifiera informationen och se om det går att identifiera de här männen, säger den svenska terrorexperten Magnus Ranstorp till Nyheter24.

Minst 68 människor dog och hundratals skadades i attacken mot köpcentrumet. Enligt BBC ska tio till femton gärningsmän fortfarande befinna sig i byggnaden. Tre av dem ska enligt det Twitterkonto som sägs tillhöra al-Shabaab vara de tre svenskarna.

"Är redo att dö för vår sak"

Samtidigt som militären närmar sig terroristerna skriver kontot att man inte tänker ge sig.

"Våra mujahedin är redo att dö för vår sak".

al-Shabaab har fått tre Twitterkonton avstängda i år. I januari tvingades ett konto, med nästan samma stavning, bort efter att nätverket publicerat bilder på en fransk soldat som dödats. 

Enligt Al Jazeera-journalisten Hamza Mohamed ska både det nya Twitterkontot och listan på namnen vara falska. 

Det förekommer uppgifter om att attacken är ledd av en kvinna kallad "Vita änkan" som tidigare kopplats samman med terrornätverket. Uppgifterna tillbakavisas dock av terrorexperten Peter Bergen.

– Det skulle vara mycket ovanligt att en kvinna är inblandad i en sådan här operation, säger han till CNN.

"Judar och amerikaner kommer för att handla"

Enligt al-Shabaabs talesperson Sheikh Abulaziz Abu Muscab utförde man attacken för att straffa Kenya för bombdåd i Somalia. Terrornätverket vill tvinga Kenya att dra tillbaka trupper som finns i Somalia. På frågan om varför man valde ett köpcentrum där det finns många civila, svarar Muscab:

– Det är en plats dit turister från hela världen kommer för att shoppa, där diplomater samlas. En plats dit Kenyas makthavare kommer för att slappna av och ha roligt. Westgate är en plats dit judar och amerikaner kommer för att handla – så vi attackerade dem, säger han till Al Jazeera.

Här är en exklusiv video inifrån gallerian, filmad av ett ögonvittne som var instängd i fem timmar innan polis kom till undsättning:


Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela