Kina tar till alla medel för att begränsa internet.
1 av 4
Kina tar till alla medel för att begränsa internet. - Foto: Ng Han Guan / AP / SCANPIX
En kinesisk man på ett internetcafé i Beijing.
2 av 4
En kinesisk man på ett internetcafé i Beijing. - Foto: Ng Han Guan / AP / SCANPIX
Två miljoner anställda jobbar med att censurera nätet.
3 av 4
Två miljoner anställda jobbar med att censurera nätet. - Foto: Ng Han Guan / AP / SCANPIX
Ett meddelande från den kinesiska polisen berättar vad som är tillåtet och inte att göra på internetcaféet.
4 av 4
Ett meddelande från den kinesiska polisen berättar vad som är tillåtet och inte att göra på internetcaféet. - Foto: Ng Han Guan / AP / SCANPIX

Två miljoner kineser censurerar internet

Det har tidigare spekulerats kring hur stor Kinas censurapparat på nätet egentligen är. Nu uppges två miljoner människor arbeta för diktaturen.


"Öppnade upp"

I slutet av september kom beskedet att Kina öppnar upp en del av nätcensuren. I Shanghais frihandelszon går det nu att använda flera tidigare blockerade sidor. Med andra ord finns det ännu mer för regimen att övervaka.

BEIJING. Kineser har faktiskt tillgång till internet. Eller ja, en diktatoriskt övervakad version av nätet.

Nu kommer nya, hisnande uppgifter om hur omfattande censuren är i landet. Enligt en uträkning som statliga Beijing News gjort jobbar hela två miljoner människor med internetcensuren. Deras formella titel är "internetopinionsanalytiker".

Mindre grupp tar besluten

Alla sitter dock inte och raderar exempelvis regimkritiska inlägg på det sociala mediet Weibo. De flesta har i stället i uppgifter att registrera och kartlägga olika typer av innehåll som upplevs som problematiskt. Sedan lämnar de överallt till en mindre grupp beslutsfattare, skriver BBC.

Med tanke på att den kinesiska diktaturen vill hålla koll på internet är det inte särskilt konstigt att det krävs så många anställda. Bara Weibo, en slags blandning av Facebook och Twitter, har 500 miljoner användare och över 100 miljoner inlägg varje dag.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.