En av förklaringarna är att plantagen ersatts med gummiplantage.
1 av 4
En av förklaringarna är att plantagen ersatts med gummiplantage. - Foto: Scanpix
Det finns allt för få kakaoplantage i världen i dag.
2 av 4
Det finns allt för få kakaoplantage i världen i dag. - Foto: Scanpix
Experter förutspår att chokladen kommer att förändras de kommande åren.
3 av 4
Experter förutspår att chokladen kommer att förändras de kommande åren. - Foto: Scanpix
Chokladkakorna förväntas innehålla mindre kakao och vara mer mer frukt- och nötfyllda.
4 av 4
Chokladkakorna förväntas innehålla mindre kakao och vara mer mer frukt- och nötfyllda. - Foto: Scanpix

Efter chokladchocken – höjda priser redan till jul

Under gårdagen kom nyheten att världens kakaobrist kan leda till chokladens undergång år 2020. Nu kommer nya larm om att chokladpriserna kan höjas – redan till jul.


2 oktober 2020

Det är datumet då kakaon beräknas ta slut. Enligt Daily Star är situationen så svår att vi skulle behöva mer än en ny planet för att hålla chokladindustrin flytande. Och de kommande åren väntas chokladpriserna stiga samtidigt som jätteföretagen spås använda mer frukt och nötter i sina produkter.

– Chokladen kommer att vara väldigt annorlunda mot den choklad vi känner till och älskar i dag, säger chokladexperten Angus Kennedy.

Svår torka i Västafrika, ökad efterfrågan på mörk choklad och kakaoplantage som ersätts av gummiplantage. Det är några av förklaringarna till att industriexperter varnat för att chokladen kan komma att ta slut 2 oktober 2020.

Men, nu kommer nya larm. Kakaobristen kan enligt Daily Mail leda till att chokladpriserna höjs – redan till jul i år. Det höjda priset på kakaosmör riskerar, enligt experter, att höja priset med cirka två kronor för varje 100 gram mjölkchoklad.

Redan skett prishöjningar

Kostnaden för att producera choklad har höjts med 33 procent det senaste året på grund av de höga kakaosmörpriserna. Kakaosmör står för runt en fjärdedel av produktionen av mjölkchoklad.

Hittills har priserna på några av Storbritanniens vanligaste chokladkakor gått upp i pris med upp till 14,3 procent. Men inför jul väntas priserna stiga ytterligare. Särskilt som dåligt väder slagit till mot den region i Elfenbenskusten som har en nyckelroll i kakaoodlingen.

/
/
/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!