Måndag 25 Okt
Stockholm

Mångmiljonär körde för fort – tvingas betala 830 000 kronor i böter

Wiklöf menar att systemet är orimligt.
1 av 2
Wiklöf menar att systemet är orimligt. Foto: TT
På elva år har han betalat över 1,5 miljoner i böter.
2 av 2
På elva år har han betalat över 1,5 miljoner i böter. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mångmiljonären Anders Wiklöf stoppades för att ha kört 77 kilometer i timmen på en 50-väg. Nu tvingas han betala 830 000 kronor eftersom summan baseras på hans inkomst.

– Man kan ifrågasätta om det är rättvist, säger han.

Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Anders Wiklöf

Anders Wiklöf är en åländsk affärsman som blivit rik genom taxfree-handel på Östersjön samt affärer inom hotell-, helikopter- och byggsektorn. 

Han är god för över 400 miljoner kronor och hans bolag har omsatt miljarder. Wiklöf är något av en kändis på Åland och har en av Nordens största privata konstsamlingar. 

ÅLAND. I Finland baseras bötesbeloppet på vilken inkomst man har vilket betyder att man får betala mer ju större inkomst man har. En som fått erfara det är affärsmannen Anders Wiklöf, god för 400 miljoner kronor och en av Finlands rikaste människor.

Sedan 2002 har han åkt fast för fortkörning tre gånger. Bötesbeloppet? 1 510 000 kronor. Den senaste – och dyraste – boten kom under söndagen i Mariehamn. 77 kilometer i timmen på en 50-väg resulterade i 95 000 euro (830 000 kronor) i böter

– Skulle jag kört för fort i Sverige hade jag fått 4 000 kronor i böter och det är en enorm skillnad. Jag kan inte förstå att jag skulle vara en större brottsling här, men lagen är som den är, säger han till Ålandstidningen.

Wiklöf berättar att han tycker att systemet borde ses över och efterlyser ett maxtak. Han menar att han hellre hade lagt pengarna på åldrings-, sjuk- eller barndagvård. 

– Jag har bara mig själv att skylla, men man kan ifrågasätta om det är rättvist, säger han till Ålandstidningen.

Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela