Strid i Utah.
1 av 2
Strid i Utah. - Foto: SCANPIX / AP
Nu tar tre par till rättsliga metoder för att kunna gifta sig.
2 av 2
Nu tar tre par till rättsliga metoder för att kunna gifta sig. - Foto: Ap/Scanpix

Samkönade par får inte gifta sig i Utah: "Främjar inte statens intresse"

Samkönade par ska inte heller i framtiden få gifta sig i den amerikanska staten Utah – eftersom att de inte kan få barn.


Nekades

De tre paren har sedan tidigare lämnat in ansökningar om äktenskapslicenser.

Något som de nekades till av lokala myndigheter i Salt Lake City.

SALT LAKE CITY. Tre samkönade par stämde nyligen den amerikanska staten Utah för att få rätten att gifta sig. Något som staten inte är speciellt förtjusta i. Utahs juridiska ombudsmän har nu lämnat in en skrivelse till en domstol i Salt Lake City för att hindra fallet från att gå upp i rätten.

I skrivelsen säger man bland annat att Utah är den stat i landet där giftermål är vanligast och där man får flest barn. 

"Främjar inte statens intresse"

"Samkönade par, som inte kan få barn, främjar inte statens intresse för ansvarsfull fortplantning", skriver man enligt wisconsingazette.com.

Företrädare för de tre paren hävdar å sin sida att rätten till äktenskap är en en av de grundläggande medborgerliga rättigheterna och att det hela skyddas av den amerikanska konstitutionen.

Avgörs i december

En utfrågning om det hela är planerad att ske den fjärde december inför domaren Robert J Shelby och om han inte tar ett beslut åt endera håll kommer det hela att gå upp i domstolen.

Vad staten Utahs advokater tycker om adoption eller om heterosexuella par som av olika skäl inte kan få barn framgår inte av skrivelsen.

/
USA
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Över 30 döda efter explosion på bränsledepå i Benin

1 timme sedan
Minst 34 människor har dödats i Benin i samband med att en olaglig bränsledepå exploderat i landets södra del, nära gränsen mot Nigeria.

Duda: Spannmålstvisten är liten

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda beskriver tvisten om ukrainsk spannmålsimport till Polen som liten, rapporterar polska nyhetsbyrån PAP. Enligt presidenten kommer det inte att allvarligt skada bilaterala relationer.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.