Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Samkönade par får inte gifta sig i Utah: "Främjar inte statens intresse"

- 15/10/2013, 13:00
Strid i Utah.
1 av 2

Strid i Utah.

SCANPIX / AP

Nu tar tre par till rättsliga metoder för att kunna gifta sig.
2 av 2

Nu tar tre par till rättsliga metoder för att kunna gifta sig.

Ap/Scanpix

Samkönade par ska inte heller i framtiden få gifta sig i den amerikanska staten Utah – eftersom att de inte kan få barn.

SALT LAKE CITY. Tre samkönade par stämde nyligen den amerikanska staten Utah för att få rätten att gifta sig. Något som staten inte är speciellt förtjusta i. Utahs juridiska ombudsmän har nu lämnat in en skrivelse till en domstol i Salt Lake City för att hindra fallet från att gå upp i rätten.

I skrivelsen säger man bland annat att Utah är den stat i landet där giftermål är vanligast och där man får flest barn. 

"Främjar inte statens intresse"

"Samkönade par, som inte kan få barn, främjar inte statens intresse för ansvarsfull fortplantning", skriver man enligt wisconsingazette.com.

Företrädare för de tre paren hävdar å sin sida att rätten till äktenskap är en en av de grundläggande medborgerliga rättigheterna och att det hela skyddas av den amerikanska konstitutionen.

Avgörs i december

En utfrågning om det hela är planerad att ske den fjärde december inför domaren Robert J Shelby och om han inte tar ett beslut åt endera håll kommer det hela att gå upp i domstolen.

Vad staten Utahs advokater tycker om adoption eller om heterosexuella par som av olika skäl inte kan få barn framgår inte av skrivelsen.