Anonymous tar strid för de våldtagna flickorna

- 16/10/2013, 15:23 -
"Någon annan måste stå upp för dem".
1 av 6

"Någon annan måste stå upp för dem".

Faksimil Facebook/Al-Jazeera/Youtube

Daisy Coleman hittades avsvimmad och frusen på familjens gräsmatta.
2 av 6

Daisy Coleman hittades avsvimmad och frusen på familjens gräsmatta.

Privat

Anonymous har gått ut med "Operation Maryville".
3 av 6

Anonymous har gått ut med "Operation Maryville".

Faksimil Youtube

Melinda och Daisy Coleman i en intervju häromdagen med CNN.
4 av 6

Melinda och Daisy Coleman i en intervju häromdagen med CNN.

Faksimil CNN

Paige Parkhurst berättar om händelsen i Al-Jazeera tillsammans med sin mamma.
5 av 6

Paige Parkhurst berättar om händelsen i Al-Jazeera tillsammans med sin mamma.

Faksimil Al-Jazeera

Den lilla staden Maryville i Missouri har 12 000 invånare.
6 av 6

Den lilla staden Maryville i Missouri har 12 000 invånare.

Wikimedia Commons

Det nyligen granskade fallet med 14-åriga Daisy Coleman har rört upp känslor världen över. Nu ska hackarnätverket Anonymous ta strid mot staden som vände en hel familj ryggen.

MARYVILLE. När 14-åriga Daisy Coleman anmälde en våldtäkt vände sig hela staden Maryville mot henne och hennes familj. Fallet, som Nyheter24 skrev om på tisdagen, har gjort väldigt många upprörda.

Nu har det mycket löst sammansatta hackarnätverket Anonymous gått ut med "Operation Maryville", där de uppmanar människor att kämpa mot beslutet att lägga ned förundersökningen.

"Vi undrar, hur invånarna i Maryville sover på nätterna? Om Maryville inte försvarar de här unga tjejerna, om polisen är för feg eller korrupt för att göra sitt jobb, om rättssystemet har övergett dem – då måste någon stå upp för dem", säger en datorgenererad röst i ett videoklipp som sprids i Anonymous kanaler:

Liknar engagemanget efter Steubenville

Anonymous har tidigare engagerat sig i liknande fall. Det mest kända är det i Steubenville  där de pojkar som våldtog och hånade en flicka i ett klipp på nätet hängdes ut på sociala medier. En 26-åring vid namn Derec Lostutter greps senare av FBI misstänkt för att ha publicerat bilder och videos på gärningsmännen.

Även i fallet med Coleman och hennes 13-åriga kompis ska det ha funnits videobevis, i ett klipp filmat med mobilkamera. I ett pressmeddelande som skickats ut av de bakom operationen uppmanas man bland annat påverka genom att ringa och mejla till åklagaren som la ned fallet. Kopplingar dras också mellan en av de misstänkta gärningsmännens farfar (en högt uppsatt politiker i Missouri) och sheriffen i staden.

Demonstration om en vecka

På Twitter hängs ungdomar ut som hånat Coleman efter att förundersökningen lades ned. Under hashtagen #Justice4Daisy skriver aktivister och andra som vill få till en rättsprocess.

Den 22 oktober planeras en demonstration i Maryville där deltagarna uppmanas hålla upp tusenskönor (="daisy" på engelska).

Upprördheten verkar ha gett effekt. Viceguvernören Peter Kinder har gått ut och krävt att en jury ska se över fallet igen för att se om det ska upp i rätten eller ej, skriver Missouri Torch.

Kompisen talar ut

Fyra dagar efter att Kansas City Star presenterade sin granskning av fallet har både Coleman och kompisen Paige Parkhurst, talat ut om vad som hände.

– Jag vill ha rättvisa, och jag skulle vilja veta att det finns någonting man kan göra, att de ska lyssna på oss, säger hon till Al-Jazeeraprogrammet America Tonight.

Flyttade efter trakasserier och självmordsförsök

Det var en kall morgon den 8 januari 2012 som mamman Melinda Coleman hittade sin 14-åriga dotter Daisy på gräsmattan i trädgården. Hon hade legat där i tre timmar. Hennes hår var fruset och hon hade bara på sig en t-shirt och byxor. Hennes mobiltelefon, handväska och plånbok låg slängda i gräset runtomkring henne.

Efter att ärendet lades ned av åklagaren vände sig staden mot familjen.

Melinda Coleman blev av med jobbet och hennes barn blev trakasserade. Samtidigt började hennes dotter ge sig själv skulden för allt som hänt. Självskadebeteendet ledde till slut att hon försökte ta sitt liv.

På sociala medier skrev klasskamraterna att Daisy "bett om det". En student skrev "det här är vad du får om du ska vara en slampa" på Twitter efter beskedet om att förundersökningen lagts ned. Daisys bror buades ut av publiken när han deltog i en brottningsfinal. När killarna friades jublade kamraterna på Twitter.

Till slut flyttade familjen till Albany. Kort därefter brändes Colemans gamla hus ned till grunden.

Se en färsk CNN-intervju med Daisy och Melinda Coleman: