Måndag 20 Sep
Stockholm

Schwarzenegger for president? Ja, snart kan det bli verklighet

Arnold Schwarzenegger – här som Terminator.
1 av 6
Arnold Schwarzenegger – här som Terminator. Foto: ALL OVER PRESS
Redo att göra ett försök att kunna bli president.
2 av 6
Redo att göra ett försök att kunna bli president. Foto: Rich Pedroncelli/AP/SCANPIX
Arnold var tidigare guvernör i Kalifornien.
3 av 6
Arnold var tidigare guvernör i Kalifornien. Foto: ALL OVER PRESS
Nu vill han ändra lagen för att kunna bli president.
4 av 6
Nu vill han ändra lagen för att kunna bli president. Foto: All over press
Något som han, halv om halvt, bekräftat för Jay Leno.
5 av 6
Något som han, halv om halvt, bekräftat för Jay Leno. Foto: ALL OVER PRESS
Det stora genombrottet på vita duken kom 1982 när en supermusklad Arnold fick spela "Conan". Filmen fick två år senare en uppföljare i "Conan - Förgöraren".
6 av 6
Det stora genombrottet på vita duken kom 1982 när en supermusklad Arnold fick spela "Conan". Filmen fick två år senare en uppföljare i "Conan - Förgöraren". Foto: ALL OVER PRESS

Tidigare var han guvernör i Kalifornien. Nu kan den gamle superstjärnan Arnold Schwarzenegger vara på väg att göra ett försök att bli president.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Schwarzenegger i bilder

Arnlod har haft en lång och udda karriär.

Här sammanfattas den i bilder.

NEW YORK. Actionhjälten Arnold Schwarzenegger är på plats i New York för att göra reklam för sin nya film "Escape Plan", som även Sylvester Stallone dyker upp i. Men det är inte bara det som han pysslar med för tillfället.

Enligt New York Post är den före detta guvernören i Kalifornien sugen på en comeback inom politiken – och inte vilken comeback som helst. Tidningen hävdar att han nu lobbar för att ändra lagen om att människor som inte är födda i USA inte kan bli president i landet.

– Schwarzenegger har pratat öppet om sina om att ändra i konstitutionen så att han ska kunna göra ett försök att bli president 2016. Han är beredd att ta till rättsliga handlingar för att få rätt, säger en källa till New York Post.

Lagen problem för Obama

Lagen om att amerikaner som inte är födda i landet inte kan bli president har länge varit ett slagträ för vissa republikaner som vägrat tro att den nuvarande presidenten Barack Obama är född på Hawaii.

2009 trodde endast 42 procent av de tillfrågade republikanerna i en undersökning att så var fallet. I stället trodde många på konspirationsteorin att han var född i pappans hemland Kenya.

"Utan minsta tvivel"

Schwarzenegger, som föddes i Österrike men blev amerikansk medborgare redan 1983, har tidigare pratat om att han skulle kunna tänka sig att göra ett försök att bli president om lagen ändrades.

– Utan minsta tvivel, svarade han när Jay Leno ställde frågan 2010 skriver New York Post.

Under Schwarzeneggers tid som republikansk guvernör i Kalifornien, där han föga förvånande fick smeknamnet "The Governator", mellan 2003 och 2009 gjorde han sig känd som en ivrig miljökämpe men också som en stark förespråkare av dödsstraffet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela