När dricker du ditt kaffe?
1 av 3
När dricker du ditt kaffe? - Foto: CHRISTINE OLSSON / TT BILD
Man ska inte dricka direkt på morgonen.
2 av 3
Man ska inte dricka direkt på morgonen. - Foto: TT BILD
Kaffedrickandet blir som bäst mellan 09.00 och 10.30.
3 av 3
Kaffedrickandet blir som bäst mellan 09.00 och 10.30. - Foto: TT BILD

Forskare: Det är bästa tiden att dricka kaffe

När brukar du ta din dagliga kopp kaffe? Om du gör det direkt till frukosten gör du fel, enligt en ny forskningsrapport. Här är den perfekta kaffetiden.


Då ska du också undvika kaffe

12.00-13.00

17.30-18.30

Är du ingen morgonmänniska? Då kan det kanske vara skönt att få en liten koffeinkick direkt när du kliver upp på morgonen.

Fel, fel, fel.

Nu har brittiska forskare konstaterat att det egentligen är mellan 09.00 och 11.30 som är den bästa tiden att dricka den dagliga koppen. 

Gör en mer alert

Enligt The Telegraph beror detta på att hormonet kortisol, som koffeinet samverkar med, är som svagast vid den tiden. När man kliver upp på morgonen är kortisolmängden i kroppen relativt hög i en eller ett par timmar framåt.

När man dricker kaffe stimuleras kortisolproduktionen och man känner sig piggare. Hormonet reglerar kroppens egna biologiska klocka och gör en mer alert.

De som dricker kaffe när de har en hög kortisolhalt riskerar att känna av koffeineffekten mindre. Resultatet blir då att de behöver extra starkt kaffe för att bli piggare.

Ju tidigare morgon – desto tidigare kopp

"Med andra ord blir samma morgonkopp kaffe mindre och mindre effektiv och det är förmodligen därför som jag behöver en espressoshot i min numera", skriver neuroforskaren Steven Miller på sin blogg.

Den bästa tidpunkten att dricka kaffe varierar dock från person till person, bland annat beroende på när man kliver upp på morgonen. Ju tidigare man vaknar – desto tidigare kan man dricka sin första kopp.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.