Storväxta killar.
1 av 6
Storväxta killar. - Foto: Scanpix
Adrien Brody matar muskelmassan.
2 av 6
Adrien Brody matar muskelmassan. - Foto: AP
Neandertalarna hade större näsa än oss.
3 av 6
Neandertalarna hade större näsa än oss. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kanske Sveriges mest berömda näsa?
4 av 6
Kanske Sveriges mest berömda näsa? - Foto: Ap
Franskt syreintag.
5 av 6
Franskt syreintag. - Foto: Ap
Romcomgenrens mesta mysnäsa.
6 av 6
Romcomgenrens mesta mysnäsa. - Foto: Chris Pizzello

Därför har män större näsor än kvinnor

Här är studien som avslöjar storlekens betydelse.


Neandertalaren stärker teorin

Studien tar även hjälp av tidigare forskning som under årtionden kunnat visa hur människans näsa blivit mindre jämfört med våra förfäders. Neandertalarna hade betydligt mer muskelmassa, vilket krävde mer syreintag och således större näsor. 

– Den här studien visar att det går att sammankoppla mindre näsor med minskning i kroppsmassa, säger Nathan Holton enligt Science Daily.

IOWA. Enligt en ny studie från University of Iowa är mäns näsor i snitt tio procent större än kvinnors. Anledningen ska vara att stora näsor gör det möjligt att andas in mer syre vilket krävs för att underhålla den manliga kroppens muskelmassa. Det menar Nathan Holton, mannen bakom studien som nyligen presenterades i American Journal of Physical Anthropology. 

Växer ifrån i puberteten

38 män och kvinnor har medverkat i studien som pågått från tre års ålder och tjugo år framåt. Men det var inte förrän runt puberteten, då pojkarna började producera mer muskelmassa och flickorna mer fett, som nässtorleken började skilja sig åt.  

Tidigare studier har visat att 95 procent av vikten som män går upp under puberteten är muskler, jämfört med 85 procent hos kvinnorna.

– Efter puberteten, oavsett kroppstyp, tenderar män att ha större näsor på grund av att den manliga kroppen är gjord av mer muskelvävnad, förklarar Holton enligt National Geographic

/
/
/
Man
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.