Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
148
reaktioner idag

Efter självmordet – nu kräver pappan att mobbning mot rödhåriga ska räknas som hatbrott

15-åriga Helena Farrell hittades död i en skog. Pappan är säker – hon har begått självmord efter år av mobbning för sin hårfärg. Nu kräver han en lagändring.

Helena Farrell hittades död i januari.

Nu kräver hennes pappa att mobbning mot rödhåriga ska räknas som hatbrott.

Hon blev 15 år gammal.

14-årige Simon Walters tog också sitt liv efter att ha mobbats.

I januari hittade han sin dotter Helena Farrells kropp i skogen i närheten av deras hem. 

Dödsorsaken har fortfarande inte fastställts, men nu har pappan Enda Farrell gått ut och sagt att hans 15-åriga dotter tog livet av sig.

Vill likställa med hatbrott

Anledningen bakom självmordet?? Hon hade under flera år blivit retad och mobbad för sin röda hårfärg, menar pappan. Nu vill han att det ska likställas med hatbrott.

– Folk måste förstå att när de säger saker kan det ha djupt traumatiserande effekter och leda till självskadebeteende och självmord, säger Enda Farrell till Daily Mail.

Pappan valde att tala ut om mobbningen mot dottern efter den uppmärksammade "kick a ginger day"-aktionen i en brittisk skola, som även Nyheter24 skrev om.

Politiker kräver svar från regeringen

Det är inte det första fallet av mobbning och hat mot rödhåriga som lett till självmord i Storbritannien. Så sent som för ett par veckor sedan tog 14-årige Simon Walters sitt liv av samma anledning, enligt hans anhöriga.

Enda Farrell har fått stöd i kravet om att det ska räknas som hatbrott av en lokal politiker – Tim Farron. Han har nu skickat brev till landets inrikesminister Theresa May med kravet.

Mer:

14-åring mobbades för att han hade rött hår – hängde sig själv