Politikerbeslut.
Politikerbeslut. - Foto: TT BILD / Ap

Ny lag kräver "våldtäktsförsäkring"

Från och med mars nästa år kommer det att bli olagligt för försäkringsbolag i Michigan att låta abort ingå i sjukvårdsförsäkringar. I stället måste man köpa till en särskild "våldtäktsförsäkring" för att kunna göra abort om man blir gravid.


MICHIGAN, USA. I onsdags röstade politikerna i Michigan igenom en kontroversiell lagändring. Det kommer från mars nästa år inte längre ingå i sjukvårdsförsäkringen att kunna göra abort, så länge inte mammans liv är i fara.  Kvinnor och arbetsgivare kommer istället att tvingas köpa till en extra "abortförsäkring" i "förebyggande syfte". Det kommer inte under några omständigheter vara möjligt att när en väl blir gravid införskaffa denna försäkring, inte ens vid våldtäkt eller incest. 

Vann trots tidigare veto

Förslaget röstades igenom redan förra året, men guvernören la då in sitt veto med motiveringen att  han inte "tycker att det är rimligt att säga åt en kvinna som blir gravid efter våldtäkt att hon hade behövt välja tilläggsföräkring". Sedan dess har antiabort-gruppen Right to Life of Michigan samlat in namnunderskrifter för att förslaget skulle tas upp igen. De lyckades. Med fler än 300 000 underskrifter fick de igenom en andra omröstning där republikanerna med hjälp av en demokrat vann. Efter att ja-sidan vunnit för ett och samma förslag två gånger så går det automatiskt igenom. 

Inte skattebetalarnas ansvar

Under debatterna hölls flera känslomässiga tal av kvinnliga demokratiska politiker, där de berättade om sina personliga upplevelser kring graviditet, abort och missfall. - Den här sammanslutningen som består av 80 procent män kommer att ta ett beslut som påverkar 100 procent av alla kvinnor, sa demokraternas David Knezek. Republikanernas Nancy Jenkinkns menade å andra sidan att lagändringen inte påverkar rätten till abort, men att det inte ska vara Michiganbornas ansvar att betala för det.

Lag
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige näst bäst på patent

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.