Torsdag 15 Apr
Stockholm

Ny lag kräver "våldtäktsförsäkring"

Politikerbeslut.
Politikerbeslut. Foto: TT BILD / Ap

Från och med mars nästa år kommer det att bli olagligt för försäkringsbolag i Michigan att låta abort ingå i sjukvårdsförsäkringar. I stället måste man köpa till en särskild "våldtäktsförsäkring" för att kunna göra abort om man blir gravid.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MICHIGAN, USA. I onsdags röstade politikerna i Michigan igenom en kontroversiell lagändring. Det kommer från mars nästa år inte längre ingå i sjukvårdsförsäkringen att kunna göra abort, så länge inte mammans liv är i fara.  Kvinnor och arbetsgivare kommer istället att tvingas köpa till en extra "abortförsäkring" i "förebyggande syfte". Det kommer inte under några omständigheter vara möjligt att när en väl blir gravid införskaffa denna försäkring, inte ens vid våldtäkt eller incest. 

Vann trots tidigare veto

Förslaget röstades igenom redan förra året, men guvernören la då in sitt veto med motiveringen att  han inte "tycker att det är rimligt att säga åt en kvinna som blir gravid efter våldtäkt att hon hade behövt välja tilläggsföräkring". Sedan dess har antiabort-gruppen Right to Life of Michigan samlat in namnunderskrifter för att förslaget skulle tas upp igen. De lyckades. Med fler än 300 000 underskrifter fick de igenom en andra omröstning där republikanerna med hjälp av en demokrat vann. Efter att ja-sidan vunnit för ett och samma förslag två gånger så går det automatiskt igenom. 

Inte skattebetalarnas ansvar

Under debatterna hölls flera känslomässiga tal av kvinnliga demokratiska politiker, där de berättade om sina personliga upplevelser kring graviditet, abort och missfall. - Den här sammanslutningen som består av 80 procent män kommer att ta ett beslut som påverkar 100 procent av alla kvinnor, sa demokraternas David Knezek. Republikanernas Nancy Jenkinkns menade å andra sidan att lagändringen inte påverkar rätten till abort, men att det inte ska vara Michiganbornas ansvar att betala för det.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela