Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisman överlevde – tack vare njure från främling

1 av 1

Faksimil

Nyheter | 04/03/2014 22:24

Den sjuke polismannen skulle dö om han inte fick en ny njure. Han skrev en vädjan på Facebook och blev räddad av en främmande 20-åring.

USA. I nästan två års tid hade polismannen Carlos Baires Escobar väntat på att få göra en njurtransplantation. Redan för sex år sedan drabbades han av lupus och fick under en lång period genomgå peritonealdialysis, vilket förstörde hans njurar. 

Vädjade om donator på Facebook

Hans chanser att hinna få en njure innan det var för sent var små, så han tog sig för att skriva en uppdatering på en Facebooksida där han bad om en donator.

På sidan skrev han "chansen att jag får en njure från donationslistan innan jag dör är liten, det är därför jag behöver er hjälp". 20-årige Sebastian Rivera såg polisens vädjan och bestämde sig för att donera en njure. 

– Att hjälpa någon bara-för-att borde vara en helt vanlig grej, sa Rivera till CBS. 

"Behövde svälja min stolthet"

Enligt Baires Escobar var det inte helt lätt att be om hjälp, eftersom det inte stämde överens med förväntningarna på honom som polisman. Han menar att poliser är de som hjälper folk, inte de som ska bli hjälpta.

– Man ber inte om hjälp eftersom det motsäger sig polisen roll lite. Så jag behövde svälja min stolthet lite grann, sa han till CBS

Polisen återgäldade Rivera

Precis innan Rivera skulle genomgå operationen inför organdonationen var han med i en bilolycka som innebar en mängd utgifter. Samtidigt var han tvungen att vara borta från jobbet för att återhämta sig från skadorna.

Det var då polismannen bestämde sig för att återgälda tjänsten. Han skrev återigen en uppdatering på samma sida som han skrev sin första vädjan på. Han uppmanade där folk att skänka pengar till hans nystartade insamling "Help a Hero", för att hjälpa Rivera med hans kostnader.