Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Författaren försvarar rasistisk seriestripp

Författaren bakom den rasistiska seriestrippen försvarar sig.
1 av 2

Författaren bakom den rasistiska seriestrippen försvarar sig.

Twitter

Aftenposten har tagit avstånd från serien.
2 av 2

Aftenposten har tagit avstånd från serien.

Stian Lysberg Solum

Nyheter | 04/06/2014 16:41

Den norska manusförfattaren Vebjørn Verlo försvarar sin seriestripp som folk rasat mot i sociala medier.

NORGE. Tidigare i dag rapporterade Nyheter24 om en rasistisk seriestripp som publicerats i en av Norges största dagstidningar, Aftenposten. Strippen möttes av raseri från såväl svenskar som norrmän i sociala medier och tidningen har under dagen beklagat sig över misstaget att publicera serien.

Försvarar sig

Manusförfattaren Vebjørn Verlo går nu ut och försvarar seriestrippen serien, skriver den norska tidningen Dagbladet.

– Jag ser att strippen ligger i gränslandet. Men jag tycker faktiskt att det är mer färgblint att skämta om alla, än att göra konstiga skillnader mellan folk, säger han Dagbladet och fortsätter: 

– Hade jag gjort något på östeuropeiska stereotyper så hade knappt någon reagerat, och jag har skämtat massor om katolicismen. Men så fort det är hudfärg inblandat så kommer reaktionerna.

"Är inte rasist"

Författaren menar att serien syftar till att frångå gamla konventioner.

– Min tanke med strippen är att bryta upp från den gamla kulturrelativistiska tankegången om att det bara är okej att driva med sin egen kultur. Jag tror att det för mer ont med sig att upprätthålla en sådan skillnad, säger han och fortsätter:

– Så jag är, irriterande nog, förpliktigad att nämna att jag naturligtvis inte är rasist, och att jag är helt fördomsfri gällande folk med annan hudfärg eller sexuell läggning, säger han till Dagbladet.

LÄS OCKSÅ:

Efter rasistisk seriestripp – tidningen "beklagar misstaget"