Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är danskar lyckligast i världen

Danskarnas lycka kan visa sig bero på något minst sagt oväntat.
1 av 1

Danskarnas lycka kan visa sig bero på något minst sagt oväntat.

TT Bild

Nyheter | 22/07/2014 15:40

Danskarna rankas gång på gång som ett av det lyckligaste folket i hela världen. Nu kan forskare ha hittat en förbluffande förklaring.

Ja, det stämmer. Forskare vid Warwicks universitet i England har nämligen funnit att källan till danskarnas goda välmående kan hittas i något så oväntat som deras DNA.

Beror på genetik 

Universitetets centrum för konkurrensfördelar i den globala ekonomin ville ta reda på varför länder som Danmark och Nederländerna regelbundet överträffar andra europeiska länder med liknande hög BNP i lycka.

Vad de fann var tre typer av bevis som tyder på att höga nivåer av livstillfredsställelse kanske inte helt beror på levnadsstandard, utan snarare genetik, skriver Mashable.

Lyckligare närmre Danmark

– Resultaten var överraskande, säger en av studiens författare, Eugenio Proto. "Vi fann att att ju längre ett lands genetiska avstånd var från Danmark, desto lägre var det rapporterade välmåendet i den nationen".

Första delen av studien mätte just det genetiska avståndet mellan länders befolkningar, där forskarna analyserade internationella enkätdata från 131 länder. Med andra ord visar resultatet att ett lands befolkning är lyckligare, ju närmre det rent genetiskt är Danmark.

"Oförklarad positiv koppling"

– Vi använde data på det rapporterade välmåendet hos amerikaner och tittade sedan på vilken del av världen deras förfäder har kommit ifrån, säger forskaren Andrew Oswald och fortsätter:

– Bevisen visade att det finns en oförklarad positiv koppling mellan lycka bland befolkningen i vissa nationer i dag och den observerade lycka hos amerikaner vars förfäder kom från dessa länder, även efter att ha kontrollerat personlig inkomst och religion.

De höjer dock ett varningens finger och Oswald säger att resultaten bör behandlas med försiktighet. Mer forskning måste till för att förstå vad som ligger till grund för de internationella välfärdsnivåerna, skriver Mashable.