Danskarnas lycka kan visa sig bero på något minst sagt oväntat.
Danskarnas lycka kan visa sig bero på något minst sagt oväntat. - Foto: TT Bild

Därför är danskar lyckligast i världen

Danskarna rankas gång på gång som ett av det lyckligaste folket i hela världen. Nu kan forskare ha hittat en förbluffande förklaring.


Apropå glädje och lycka

Läs om tjejen som tog en glad selfie i Auschwitz och utsattes för en hatstorm på nätet. "Jag är känd nu", säger Breanna Mitchell.

Ja, det stämmer. Forskare vid Warwicks universitet i England har nämligen funnit att källan till danskarnas goda välmående kan hittas i något så oväntat som deras DNA.

Beror på genetik 

Universitetets centrum för konkurrensfördelar i den globala ekonomin ville ta reda på varför länder som Danmark och Nederländerna regelbundet överträffar andra europeiska länder med liknande hög BNP i lycka.

Vad de fann var tre typer av bevis som tyder på att höga nivåer av livstillfredsställelse kanske inte helt beror på levnadsstandard, utan snarare genetik, skriver Mashable.

Lyckligare närmre Danmark

– Resultaten var överraskande, säger en av studiens författare, Eugenio Proto. "Vi fann att att ju längre ett lands genetiska avstånd var från Danmark, desto lägre var det rapporterade välmåendet i den nationen".

Första delen av studien mätte just det genetiska avståndet mellan länders befolkningar, där forskarna analyserade internationella enkätdata från 131 länder. Med andra ord visar resultatet att ett lands befolkning är lyckligare, ju närmre det rent genetiskt är Danmark.

"Oförklarad positiv koppling"

– Vi använde data på det rapporterade välmåendet hos amerikaner och tittade sedan på vilken del av världen deras förfäder har kommit ifrån, säger forskaren Andrew Oswald och fortsätter:

– Bevisen visade att det finns en oförklarad positiv koppling mellan lycka bland befolkningen i vissa nationer i dag och den observerade lycka hos amerikaner vars förfäder kom från dessa länder, även efter att ha kontrollerat personlig inkomst och religion.

De höjer dock ett varningens finger och Oswald säger att resultaten bör behandlas med försiktighet. Mer forskning måste till för att förstå vad som ligger till grund för de internationella välfärdsnivåerna, skriver Mashable.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

1 timme sedan

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

2 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

2 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

2 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

2 timmar sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.