Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Transperson tvingades ta bort smink – "såg inte ut som en kille"

Fick inte vara sminkad.
1 av 1

Fick inte vara sminkad.

TRANSGENDER LEGAL DEFENSE & EDUCATION FUND

Nyheter | 19/06/2014 22:49

En 16-årig transperson fick inte se ut som han ville på sin körkortsbild – utan var tvungen att ta bort sitt smink. Varför? Han såg inte ut som en pojke.

USA. Chase Culpepper, en 16-årig transperson, tvingades att ta bort sitt smink inför fotograferingen för sitt körkort. Culpepper, som föredrar pronomenet han, klär sig i "tjejkläder" och använder smink. Detta tyckte inte personalen på DMV, USA:s motsvarighet till vägverket, var okej.

"Ser inte ut som en pojke"

Inför fotograferingen ombads Culpeppar att ta bort sitt smink eftersom det gjorde att han "inte såg ut som en pojke" och mannen som fotograferade honom vägrade ta ett kort innan sminket var borta.

"Staten borde inte lägga sig i"

Det är TLDEF, Transgender Legal Defense & Education Fund, som har lyft Culeppers fall och deras krav är enkelt: låt honom ta en ny bild där han ser ut som han vill.

– Staten borde inte lägga sig i och tala om för män och kvinnor hur vi borde se ut som män och kvinnor, säger Michael Silvermen, förvaltningschef på TLFED, till NY Daily News

Culpepper själv säger att han är ivrig och vill ta en ny bild.