Fick inte vara sminkad.
Fick inte vara sminkad. - Foto: TRANSGENDER LEGAL DEFENSE & EDUCATION FUND

Transperson tvingades ta bort smink – "såg inte ut som en kille"

En 16-årig transperson fick inte se ut som han ville på sin körkortsbild – utan var tvungen att ta bort sitt smink. Varför? Han såg inte ut som en pojke.


Transperson

"En enskild transperson kan uppfatta sig som man, kvinna, både och, mitt emellan eller ingetdera, oberoende av det kön som tilldelats personen vid födseln – och kan också uttrycka kön på alla dessa sätt, tidvis eller hela tiden."

Källa: Transföreningen FPES 

USA. Chase Culpepper, en 16-årig transperson, tvingades att ta bort sitt smink inför fotograferingen för sitt körkort. Culpepper, som föredrar pronomenet han, klär sig i "tjejkläder" och använder smink. Detta tyckte inte personalen på DMV, USA:s motsvarighet till vägverket, var okej.

"Ser inte ut som en pojke"

Inför fotograferingen ombads Culpeppar att ta bort sitt smink eftersom det gjorde att han "inte såg ut som en pojke" och mannen som fotograferade honom vägrade ta ett kort innan sminket var borta.

"Staten borde inte lägga sig i"

Det är TLDEF, Transgender Legal Defense & Education Fund, som har lyft Culeppers fall och deras krav är enkelt: låt honom ta en ny bild där han ser ut som han vill.

– Staten borde inte lägga sig i och tala om för män och kvinnor hur vi borde se ut som män och kvinnor, säger Michael Silvermen, förvaltningschef på TLFED, till NY Daily News

Culpepper själv säger att han är ivrig och vill ta en ny bild. 

USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!