50 mord i Danmark 2008

Mord tog 50 människors liv i Danmark under året som gått.


Mord tog 50 människors liv i Danmark under året som gått. Bland de mest uppmärksammade var knivmordet på 19-årige Anton Njie Hansen på Strøget i Köpenhamn när 2008 var fem dagar gammalt.

Hansens död ledde till en stormig debatt om knivinnehav och skärpning av vapenlagen. Olagligt knivinnehav leder nu automatiskt till en veckas fängelse mot tidigare vanligen böter.

En 20-åring fick tolv års fängelse för mordet på Hansen.

Bland årets danska mord var tre dubbelmord i samband med svartsjukedraman. En kvinna och hennes far stacks ihjäl i mars av kvinnans exman. I september sköt en 68-årig man ihjäl en 62-årig kvinna och en 81-årig man, och tog sedan sitt eget liv. En 22-årig kvinna och hennes lilla dotter kvävdes i december av kvinnans före detta pojkvän.

Ett dåd som fick stora konsekvenser är fortfarande olöst. Det var en augustikväll som en 19-åring mejades ned med automatvapen i Tingbjerg i Köpenhamn. Händelsen tros ha utlöst en rad våldsdåd i kriminella kretsar i den danska huvudstaden under de därpå följande månaderna. I samband med detta har polisen beslagtagit hundratals vapen hos mc-gäng och gangsterligor.

Uppklarningsprocenten är hög - förutom Tingbjergdådet är bara två av årets danska mord ouppklarade. Det rör sig om fallet med en 57-årig man som hittades strypt i Bagsværd utanför Köpenhamn i februari, samt fallet med en 42-årig man som knivdödades i sin lägenhet i Greve i våras.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.