"Bästa showen i stan" – applåderar när Gazaremsan bombas

- 11/07/2014, 14:13 -
"Sderot-biografen" bevittnar bombanfall mot Gaza.
1 av 2

"Sderot-biografen" bevittnar bombanfall mot Gaza.

Allan Sörensen / Twitter

Allan Sörensen, korrespondent på Kristeligt Dagblad.
2 av 2

Allan Sörensen, korrespondent på Kristeligt Dagblad.

Faksimil Twitter

Det är bilden som visar bristen på empati i en pågående konflikt. Här samlas israeler på en kulle i Sderot – för att se på och applådera när Israel bombar Gaza.

ISRAEL. Staden Sderot ligger bara ett par kilometer från gränsen till Gazaremsan

Det senaste dygnet har en bild därifrån fått väldigt mycket uppmärksamhet på nätet – en bild som visar hur israeler på natten tagit sig upp på en kulle för att titta på när armén bombar mål inne i Gaza.

– Vissa av dem sa att de var där för att se armén krossa Hamas. Andra sa saker i stil med "det här är den bästa showen i stan – bättre än fotbolls-VM" (Holland-Argentina spelades samtidigt, reds. anm.), säger danska Kristeligt Dagblads korrespondent Allan Sörensen till Nyheter24.

Det var han som fotade och la ut bilden på Twitter med rubriken "Sderot-biografen".

"Varje gång det hördes smällar började flera applådera"

Han skrev bland annat att flera av dem jublade när de hörde bomberna falla över Gazaremsan på andra sidan den omstridda gränsen.

– Cirka 60 personer i alla åldrar satt och stod på kullen för att se bombningarna av Gaza. Vissa pratade med varandra, andra var tysta. Men varje gång det hördes smällar från bomberna började flera skrika och applådera, säger Sörensen.

Ville visa att hatet verkar starkare än någonsin

Genom att ladda upp bilden försökte han visa bristen på empati som infinner sig hos människor som bor i Israel och Palestina just nu. En brist som finns på alla sidor.

– Den här kullen visar på en viktig del av konflikten – bristen på empati för fienden och för civila på andra sidan. Den är relevant även med tanke på att vissa palestinier firade när israeliska tonåringar kidnappades och mördades för ett par veckor sedan, säger den danske korrespondenten och fortsätter:

– Under den här senaste konflikten har jag känt att den onda cirkeln av ömsesidigt hat är starkare än någonsin, och det var det jag försökte visa.