"Sderot-biografen" bevittnar bombanfall mot Gaza.
"Sderot-biografen" bevittnar bombanfall mot Gaza. - Foto: Allan Sörensen / Twitter

"Bästa showen i stan" – applåderar när Gazaremsan bombas

Det är bilden som visar bristen på empati i en pågående konflikt. Här samlas israeler på en kulle i Sderot – för att se på och applådera när Israel bombar Gaza.


Senaste utvecklingen

På torsdagen rapporterade Reuters att totalt 78 personer dödats i Gaza av Israels attacker den senaste tiden. Under natten till fredagen dog sex personer, bland dem ett barn, efter ett israeliskt bombflyg attackerat Gaza, uppger nyhetsbyrån AFP.

På fredagsmorgonen träffades platser i norra Israel av två raketer som ska ha avfyrats från en radikal organisation i grannlandet Libanon.

ISRAEL. Staden Sderot ligger bara ett par kilometer från gränsen till Gazaremsan

Det senaste dygnet har en bild därifrån fått väldigt mycket uppmärksamhet på nätet – en bild som visar hur israeler på natten tagit sig upp på en kulle för att titta på när armén bombar mål inne i Gaza.

– Vissa av dem sa att de var där för att se armén krossa Hamas. Andra sa saker i stil med "det här är den bästa showen i stan – bättre än fotbolls-VM" (Holland-Argentina spelades samtidigt, reds. anm.), säger danska Kristeligt Dagblads korrespondent Allan Sörensen till Nyheter24.

Det var han som fotade och la ut bilden på Twitter med rubriken "Sderot-biografen".

"Varje gång det hördes smällar började flera applådera"

Han skrev bland annat att flera av dem jublade när de hörde bomberna falla över Gazaremsan på andra sidan den omstridda gränsen.

– Cirka 60 personer i alla åldrar satt och stod på kullen för att se bombningarna av Gaza. Vissa pratade med varandra, andra var tysta. Men varje gång det hördes smällar från bomberna började flera skrika och applådera, säger Sörensen.

Ville visa att hatet verkar starkare än någonsin

Genom att ladda upp bilden försökte han visa bristen på empati som infinner sig hos människor som bor i Israel och Palestina just nu. En brist som finns på alla sidor.

– Den här kullen visar på en viktig del av konflikten – bristen på empati för fienden och för civila på andra sidan. Den är relevant även med tanke på att vissa palestinier firade när israeliska tonåringar kidnappades och mördades för ett par veckor sedan, säger den danske korrespondenten och fortsätter:

– Under den här senaste konflikten har jag känt att den onda cirkeln av ömsesidigt hat är starkare än någonsin, och det var det jag försökte visa.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

1 timme sedan
Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.