Minst 36 döda i bombdåd i Pakistan

I dag öppnade lyxhotellet Marriott tre månader självmordsbombningen.


På söndagen öppnade lyxhotellet Marriott i Islamabad, tre månader efter det att det förstördes i en självmordsbombning som tog 60 liv.

Samtidigt dödades 36 av en självmordsbombare i den natursköna Swatdalen i nordvästra Pakistan.

För tre månader sedan rammade en lastbil med 600 kilo sprängmedel hotell Marriotts yttergrindar - explosionen blev enorm. Liksom skräcken, som spreds bland utlänningar i den pakistanska huvudstaden.

– Jag har gjort hotellet till en fästning, sade Sadruddin Hashwani, hotellägare och en av landets rikaste män, när han i en ceremoni på söndagen hedrade de hotellanställda som dödades i attacken.

Mitt hjärta blöder när jag minns dessa tappra soldater, som inte lät bombaren köra in i hotellet, fortsatte han.

Piano

Under de tre månader som gått har 2 000 arbetare återställt byggnaden till sin forna storhet och lyster. Ett svart piano och skinande ljusstakar pryder entrén och den nya lobbyn. Här finns åtta restauranger, kaféer och konferensrum. Säkerhetsarrangemangen är minst sagt omfattande.

Byggnaden är omgiven av en mäktig mur, som sägs vara bombsäker. Till detta kommer vakter och allehanda spionteknik.

– Folk ska känna sig trygga här, sade hotellägaren.

Senare ska hotellet erbjuda 289 rum, men hittills är bara ett 60-tal klara för att ta emot gäster, om ens det.Många döda Samtidigt som Sadruddin Hashwani visade journalister sitt återuppbyggda hotell, kom blodiga rapporter från Swatdalen. Där, framför en vallokal i staden Bunir, fanns inga avancerade säkerhetsarrangemang. Det räckte att en fanatiker tog en bil med sprängmedel och parkerade den vid vallokalen, inrymd i en skola.

När folk röstade i fyllnadsvalet till parlamentet detonerade bilen. 36 dödades och 15 sårades, bland de döda fanns två poliser. Det är oklart om bilbomben fjärrutlöstes eller om det var en självmordsattack. Militanta islamister med koppling till talibanerna för en våldsam kamp för att införa sharialagar i Swatdalen, enligt lokal polis. De senaste 18 månaderna har självmordsattacker och andra dåd krävt fler än 1 500 dödsoffer i Pakistan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Bilbomb i Madrid