Hundratusentals sörjde Bhutto

Hundratusentals pakistanier samlades i Benazir Bhuttos hemstad i dag.


En minneshögtid hölls för den tidigare premiärministern på årsdagen av mordet.

Ett hav av sörjande passerade genom säkerhetskontrollerna in till kyrkogården i Benazir Bhuttos hemstad Garhi Khuda Bakhsh. Människor hade rest långväga och sovit utomhus i temperaturer nära nollstrecket för att delta.

– Jag var vid mötet där hon dödades. Det är min plikt att vara här på årsdagen, sade 75-årige Maqbool Hussain till Reuters.

– Hon är min ledare. Hon är hela Pakistans ledare.

Dödades vid valmöte

Efter flera år i exil återvände Benazir Bhutto till Pakistan i oktober förra året. Hon undkom oskadd ett självmordsattentat i samband med välkomstceremonin, då 140 människor dödades. Men två månader senare förlorade hon själv livet vid ett valmöte i huvudstaden Islamabads systerstad Rawalpindi. På lördagen var säkerheten stor i Garhi Khuda Bakhsh, där Bhutto ligger begravd bredvid sin far, den före detta premiärministern Zulfikar Ali Bhutto, som hängdes 1979 sedan han avsatts i en kupp. 6 000 poliser och flera hundra paramilitärer hade kommenderats ut på gatorna. Efter mordet på Bhutto hade hennes parti PPP stora framgångar i valet i februari och för några månader sedan svors hennes änkling Asif Ali Zardari in som president. Han skulle ha lett lördagens ceremoni vid mausoleet men stannade i stället i familjens hem fem kilometer därifrån, av säkerhetsskäl enligt myndigheterna.

Uppmanade till samtal

I ett tv-sänt tal sade Zardari att demokratin nu är fullbordad. I dag kan vi säga att vi har skrivit ett nytt kapitel i det som BB startade. Men säkerhetsläget i Pakistan har inte förbättrats och relationen med grannlandet Indien blir allt sämre efter attentaten i Bombay för en månad sedan. Indien anklagar terrorister med bas i Pakistan för att ligga bakom. Zardari uppmanade till dialog och sade att förhandlingar var "lösningen på problemen i regionen". Han varnade samtidigt Indien för att pressa Islamabad att agera mot extremister.

– Vi ska göra det för att vi behöver, inte för att ni vill det, sade han.

Fortfarande finns det många frågetecken kring mordet på Bhutto. En person med koppling till al-Qaida har pekats ut som ansvarig, men Bhutto hade även fiender inom den pakistanska säkerhetstjänsten och Bhutto-anhängare har uttryckt missnöje med utredningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Pakistan i krig
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.