Aktivister förstörde Nokiabutik

Butiken brändes upp av uppretade hindunationalistiska aktivister.


INDIEN. Det var under julafton som det hindunationalistiska partiet Bharatiya Janata Party utförde ett attentat mot mobiljätten Nokia under en företagsvisning i den indiska staten Madhya Pradesh.

Ett stort antal medlemmar från partiet samlades i staden och brände ned mobilbutiken, efter att anställda visat Kashimregionen som pakistanskt territorium under visningen för nya Nokia Maps. Regionen har länge skapat konflikt mellan Indien och Pakistan. Indien menar att Kashmir tillhör landet, medan Pakistan hävdar att endast regionens invånare kan avgöra vilket land de tillhör.

Aktivisterna kräver nu att myndigheterna tar ställning mot Nokias "antinationella" aktiviteter. De hotade också med ytterligare protester om myndigheter inte vidtar åtgärder mot bolaget.

Ägaren till visningsbutiken hävdar att han inte har något att göra med att Nokia markerat Kashmir som pakistanskt territorium i det nya kartprogrammet.

– Den här mjukvaran är utvecklad av Nokia. Det är Nokias problem och vi är inte inblandade då vi bara äger butiken, sade delägaren Rafiq Khan, enligt Khabrein.info.

Se mer om konflikten nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.