Söndag 18 Apr
Stockholm

Fyra öl i veckan gör spermierna trötta

Kanske bäst att skippa fredagsölen om du ska skaffa barn.
1 av 3
Kanske bäst att skippa fredagsölen om du ska skaffa barn. Foto: © MARK LARGE
Tjejer kan i alla fall unna sig innan de blir gravida.
2 av 3
Tjejer kan i alla fall unna sig innan de blir gravida. Foto: Ap
Ägaren till den här kundvagnen ska nog inte producera några barn.
3 av 3
Ägaren till den här kundvagnen ska nog inte producera några barn. Foto: NTB scanpix

Män som planerar att skaffa barn borde skippa fredagsölen. Enligt en ny dansk forskning gör fyra öl i veckan spermierna slöa, vilket påverkar fertiliteten.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Studien

Studien publicerades i BMJ Open Journal. Det var 1200 män i åldern 18 till 28 som medverkade. De fick berätta om sina dryckesvanor och gav blod och spermaprover, skriver Daily Mail

En dansk studie utförd på unga, friska män har ett trist resultat för alla ölälskare som vill skaffa barn. Resultatet visar att män som hivar i sig fyra öl i veckan eller en halv öl per dag, får sämre spermakvalitet.

Två öl kan förstöra spermakvaliteten

Alkoholhalten har naturligtvis en påverkan. Skulle man dricka en ölsort med mer alkoholhalt skulle det vara kört för spermierna redan efter två öl. Och det är viktigt att komma ihåg om man vill fortplanta sig, att stora mängder öl är en belastning för spermierna, menar forskare. 

I Storbritannien har cirka ett av sju par problem med att få barn, på grund av mannens spermakvalitet. En del kommer till och med förbli barnlösa, för att männen dricker öl, menar forskare.  

Bättre att dricka lite än inget

Men samtidigt visade analysen att män som inte dricker alls hade sämre spermakvalité än de som dricker lite. Så det är bättre att dricka lite öl än inget alls ur ett fertilitetsperspektiv.

– Jag tror att det viktigaste budskapet i denna uppsats är att högt alkoholintag har ett samband med förändringar i spermier, det påverkar ens förmåga att skaffa barn, säger Chris Barratt professor vid University of Dundee, enligt Daily Mail.  

Doktor Allan Pacey, vid University of Sheffield, har gjort en egen studie. Enligt honom så går det inte att säga att alkohol och kvaliteten på sperman har ett samband. Men att det nog är mer skadligt att  dricka sig berusad än att konsumera samma mängd alkohol under en längre tid, skriver Daily Mail.  


Ol
/
/
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela