Mark Zuckerbergs Facebook erbjuder nu anställda möjligheten att frysa ner sina ägg – allt för att förbättra jämställdheten i företaget.
Mark Zuckerbergs Facebook erbjuder nu anställda möjligheten att frysa ner sina ägg – allt för att förbättra jämställdheten i företaget. - Foto: Ap

Anställda på Apple och Facebook erbjuds äggfrysning

Facebook och Apple erbjuder sig nu att betala för nedfrysning av de anställdas ägg – allt för att öka jämställdheten.


Äggfrysning

En kvinna har som bäst reproduktiv förmåga i tjugoårsåldern. Chanserna att bli gravid försämras sedan redan efter att hon fyllt 30 år.

Genom att frysa kvinnors obefruktade ägg i en så kallad kryofrysning bevaras äggen för framtida bruk. Med det förlängs möjligheten för kvinnan att bevara sin fertilitet.

USA. Ja, du läste helt rätt. När hälsoförmånerna för medarbetarna just nu omförhandlas på många företag runt om i USA erbjuder de multinationella storföretagen något helt nytt. 

Företagen kommer som en del i att råda bot på en ojämställd könsfördelning att erbjuda de anställda möjligheten att frysa ner obefruktade ägg för framtida bruk – allt för att viljan att bilda familj inte ska krocka med kvinnors karriär.

"Vill stärka kvinnor"

– Vi vill stötta kvinnor som arbetar hos Apple och få dem att göra det bästa av sina liv, säger Apple i ett uttalande till ABC News.

– Vi fortsätter att utveckla förmånerna för kvinnor, med en policy om förlängd mammaledighet och med kryokonservering och förvaring av ägg som en del av vårt omfattande stöd för fertilitetsbehandlingar.

Även Facebook har bekräftat för ABC News att företaget erbjuder äggfrysning till samtliga anställda med en speciell typ av försäkring, något de började med redan den första januari i år. Förmånen inkluderar även de anställdas äkta hälft och sambos.

70 procent män

I den mångfaldhetsrapport som Apple presenterade tidigare i år visade sig att 70 procent av företagets anställda är män. Hos Facebook är siffran 69 procent män.

Nu återstår det att se hur den nya jobbförmånen påverkar jämställdheten.

/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!