Måndag 21 Jun
Stockholm

Bangladeshisk valseger till Hasina

Det blev den förhandstippade tidigare premiärministern Hasina Wajed som vann.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det blev den förhandstippade tidigare premiärministern Hasina Wajed från Awamiförbundet, samt hennes allierade, som tog hem segern i valet i Bangladesh. Valet beskrivs som föredömligt lugnt.

I praktiken stod valet mellan två före detta premiärministrar: Awamiförbundets Hasina Wajed och hennes bittra motståndare Khaleda Zia, som varit regeringschef två gånger och leder Bangladeshs Nationalistparti.

Båda har utlovat låga matpriser och krafttag mot extrema islamister och korruptionen, trots att de själva varit korruptionsanklagade och under sina regeringstider inte fått någon nämnvärd reformfart på det mycket fattiga landet.

Kan bli oroligt

Trots bedyranden från de båda huvudkandidaterna om att de kommer att respektera valresultatet fruktar vissa bedömare att lugnet kan övergå i oroligheter. Snart efter offentliggörandet av de preliminära valresultaten som gav Hasina segern meddelade en representant från förlorarpartiet att detta kommer att lämna in en protest om valfusk.

600 000 poliser och 200 000 valobservatörer fanns utposterade för att se till att allt gick rätt till vid vallokalerna, utöver 50 000 soldater från armén som hotat med "drastiska åtgärder" mot bråkmakare.

Även affärsägaren Babar Ali, 38, var på tårna:

– Allt ser perfekt ut i dag men jag tror att helvetet kan bryta lös i morgon om förloraren inte accepterar resultatet.

Väl genomfört

Det val som skulle ha hållits 2006 ställdes in av presidenten, som förklarade undantagstillstånd efter det att oroligheter höll på att störta landet i anarki. I år rådde festlig stämning och lugn vid de allra flesta av de 35 000 vallokalerna, där hela 70 procent beräknas ha röstat.

Efter att FN reformerat den kritiserade vallängden och försett landets 81 miljoner röstberättigade med fotolegitimation med biometriska uppgifter kunde 12,7 miljoner icke-existerande "personer" strykas från röstlängderna.

35-åriga butiksbiträdet Ayesha Akhter är en av dem som föll offer för valfusk förra gången som hon försökte rösta i ett bangladeshiskt val. På måndagen var hon en av tiotals miljoner bangladeshier som röstade utan problem.

– Det är en underbar känsla att kunna utöva min demokratiska rätt i den här festliga och fredliga atmosfären. När jag försökte rösta förra gången, i valet 2001, hade någon redan röstat i mitt namn och många andra jag känner var med om samma sak, säger hon.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela