Söndag 13 Jun
Stockholm

Väl genomfört val i Bangladesh

En hög andel bangladeshier röstade i dag i ett mycket lugnt genomfört val.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En hög andel bangladeshier röstade på måndagen i ett mycket lugnt genomfört val. Frågan är om lugnet består när resultatet offentliggörs.

Förra gången som 35-åriga butiksbiträdet Ayesha Akhter försökte rösta i ett bangladeshiskt val blev hon offer för valfusk.

På måndagen var hon en av tiotals miljoner bangladeshier som röstade utan problem.

– Det är en underbar känsla att kunna utöva min demokratiska rätt i den här festliga och fredliga atmosfären. När jag försökte rösta förra gången, i valet 2001, hade någon redan röstat i mitt namn och många andra jag känner var med om samma sak. Sist jag lyckades rösta var 1996, säger hon.

Det val som skulle ha hållits 2006 ställdes in av presidenten, som förklarade undantagstillstånd efter det att oroligheter höll på att störta landet i anarki.

Festlig stämning

I år rådde festlig stämning och lugn vid de allra flesta av de 35 000 vallokalerna, där hela 70 procent beräknas ha röstat. Efter att FN reformerat den kritiserade vallängden och försett landets 81 miljoner röstberättigade med fotolegitimation med biometriska uppgifter kunde 12,7 miljoner icke-existerande "personer" strykas från röstlängderna.

I praktiken står valet mellan två före detta premiärministrar: Hasina Wajed från Awamiförbundet och hennes bittra motståndare Khaleda Zia, som varit regeringschef två gånger och leder Bangladeshs Nationalistparti.

Båda har utlovat låga matpriser och krafttag mot extrema islamister och korruptionen, trots att de själva varit korruptionsanklagade och under sina regeringstider inte fått någon nämnvärd reformfart i det mycket fattiga landet.

Kan bli oroligt

En del politiska kommentatorer anser att lutar mest åt seger för Hasina Wajed i valet, medan andra spår att ingen av dem förmår samla egen majoritet. Trots bedyranden från de båda huvudkandidaterna om att de kommer att respektera valresultatet fruktar vissa bedömare att lugnet kan övergå i oroligheter efter det att de preliminära valresultaten kommit natten till tisdagen.

600 000 poliser och 200 000 valobservatörer fanns utposterade för att se till att allt gick rätt till vid vallokalerna, utöver 50 000 soldater från armén som hotat med "drastiska åtgärder" mot bråkmakare. Även affärsägaren Babar Ali, 38, var på tårna:

– Allt ser perfekt ut i dag men jag tror att helvetet kan bryta lös i morgon om förloraren inte accepterar resultatet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela