Putin tycks vara minst sagt skeptisk till Wikipedia – och internet.
Putin tycks vara minst sagt skeptisk till Wikipedia – och internet. - Foto: Faksimil TT Bild

Ryssland lanserar eget Wikipedia – det nuvarande är "otillförlitligt”

Ryssland planerar skapa ett eget Wikipedia.


Detta för att se till att dess medborgare har tillgång till "detaljerad och trovärdig" information om deras land, sa ryska presidentbiblioteket på fredagen, rapporterar Reuters.

Wikipedia är helt enkelt inte tillräckligt pålitligt i Rysslands och Kremls ögon.

Att det nätbaserade uppslagsverket skrivs genom bidrag från Internet-användare runt om i världen, och har sidor som ägnas åt nästan varje region eller större stad i Ryssland, tycks inte spela någon större roll:

 "Inte tillräckligt"

"Analys av denna resurs visade att det inte är i stånd att tillhandahålla information om regionen och livet i landet i en detaljerad och tillräckligt sätt", uppgav den statligt ägda nyhetsbyrån RIA som citerade ett uttalande från presidentbiblioteket.

"Skapandet av en alternativ Wikipedia har börjat." Det var inte känt om projektet kan påverka ryssarnas tillgång till den befintliga Wikipedia på något sätt" ska de även ha sagt, enligt Huffington Post.

Internet – "CIA:s specialprojekt"

Det nya uppslagsverket ska bygga på samma princip som Wikipedia. Det ska alltså vara öppet för vem som helst att gå in och redigera artiklarna. Samtidigt ska det finnas administratörer som arbetar med att uppdatera materialet.

President Vladimir Putin, som 2007 även tog beslutet att grunda biblioteket, har tidigare stämplat internet som "CIA:s specialprojekt", skriver Huffington Post.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

1 timme sedan
Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.