Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenske Rafael strider mot IS: "Det är farligt att vara rädd"

- 22/11/2014, 11:26 -
Svenske Rafael i Kobane.

Svenske Rafael i Kobane.

Privat

Nyheter24 har talat med Rafael, svensken som strider med de kurdiska styrkorna mot terrorarmén IS i Kobane.

När svenske Rafaelsåg ett klipp på nätet där terrorarmén IS avrättade barn såbestämde han sig. Han ville åka ner och göra skillnad. Nu är hani Kobane och strider för för de kurdiska styrkorna.

– Vi stiger uppvid fem varje morgon och sen åker vi till frontlinjen. Vi åkermedan det är mörkt ute. Det är mycket prickskyttar här så vi röross inte så mycket när det är ljust. Vi attackerar IS hela tiden,vi ger dem inte en lugn sekund.

När Nyheter24 nårRafael via telefon har han precis kommit tillbaka från fronten, tillen del av Kobane som kurderna kontrollerar, en del av stadensom är helt anpassad efter krypskyttsattacker.

– Situationen harbivit bättre här. Jag skulle säga att vi kontrollerar 70 procent avKobane. IS drar sig tillbaka och vi går framåt varje dag, vi har omringat dem och de börjar få slut på ammunition, säger Rafael.

Möts avdrogpåverkade soldater

Men Rafael berättaratt motståndarna är oberäkneliga, och både krypskyttarna och de övriga IS-soldaterna är inte sällan påverkade avnarkotiska medel.

– Det är svårt.De har inhyrda legosoldater som går på tunga droger vilket gör attde tål mycket. Det är inte säkert att de dör av ett eller tvåskott, det är ganska sjukt.

Delen av Kobane där Rafael finns är helt kontrollerad av kurdiska styrkor. Enligt honom finns det ungefär 1000 civila där, som under omständigheterna har det bra. De har vatten och mat men ingen el. Men då och då nås de av terrorarméns raketattacker. 

Är du någonsinrädd?

– Nej man kan intetänka så, det är farligt. Man kan heller inte tänka så mycket på familjen hemma eller om man kommer att komma tillbaka. För att hålla fokus måste man lägga sådana tankar åt sidan. Jag vet att jag alltid har någonsom tittar på mig, det finns krypskyttar överallt. Det är enobehaglig känsla.

Bär svensk flagga

På armen bär Rafael en svensk flagga och det svenska riksvapnet. Men han vill vara tydlig med att han inte är en del av den svenska försvarsmakten. 

– Jag har aldrig gjort lumpen eller så, jag har bara arbetat som livvakt innan. Flaggan är bara för att visa min nationalitet. Vi är frivilliga från hela världen här nere som åkt hit på eget initiativ, säger Rafael till Nyheter24.