Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Putin rustar upp sovjetisk superbas – bara tiotal mil från svenska gränsen

- 08/12/2014, 11:25 -
Putins upprustning förändrar det politiska läget, säger en expert till Nyheter24.
1 av 3

Putins upprustning förändrar det politiska läget, säger en expert till Nyheter24.

tt bild

Två ryska stridsflygplan.
2 av 3

Två ryska stridsflygplan.

tt bild

Rysslands president Vladimir Putin smider planer.
3 av 3

Rysslands president Vladimir Putin smider planer.

tt bild

Här är den sovjetiska basen som Putin nu återuppbygger. "Det ändrar situationen i området", säger en expert till Nyheter24.

Ryssland fortsätter att rusta upp– bara ett tiotal mil från svenska gränsen. En sovjetisk flygbas som varit inaktiv i flera år rustas nu upp och inom kort tid kanupp till 7 000 soldater befinna sig i området. Basen Alakurtti ligger bara femmil från finska gränsen, och knappt 30 mil från Sverige.

"Ändrar situationen i området"

– Det är enväsentlig resursuppbyggnad som ändrar situationen i området. Frånåtminstone finsk sida är det ett bekymmer, säger Jörgen Elfving,före detta överstelöjtnant, till Nyheter24.

Enligt Elfving såska den ökade ryska aktiviteten i området ses ur ett större rysktupprustningsperspektiv.

– Man kommer ökaden militära närvaron i norra Ryssland, med ett fokus motarktis-området som blir allt viktigare, säger Elfving. 

Försvaret måstevara uppmärksamt

– De ryskastyrkorna i området är mindre än under Sovjet-perioden. Men liktförbaskat är den ryska uppbyggnaden något som svenska försvaret borde följa och förhålla sig till. Det är fråga om politiskinriktning. Vad ska vi ha för försvarsmakt, vad ska det göra ochvad ska den har för resurser?

Här, fem mil från finska gränsen, ligger den ryska basen: 


Borde vi öka försvarsanslagen?