Nyheter24 listar 9 konflikter du bör hålla koll på.
1 av 13
Nyheter24 listar 9 konflikter du bör hålla koll på. - Foto: tt bild
IS marscherar genom staden Rappa i Syrien.
2 av 13
IS marscherar genom staden Rappa i Syrien. - Foto: tt bild
En soldat från Uganda People's defence force i vapenträning. Han ingår i den internationella styrka som slåss mot El Shabab i Somalia.
3 av 13
En soldat från Uganda People's defence force i vapenträning. Han ingår i den internationella styrka som slåss mot El Shabab i Somalia. - Foto: tt bild
Amerikanska jaktplan över norra Irak.
4 av 13
Amerikanska jaktplan över norra Irak. - Foto: tt bild
Ukrainska regeringstrogna soldater nära byn Debaltseve, i Donetsk-regionen.
5 av 13
Ukrainska regeringstrogna soldater nära byn Debaltseve, i Donetsk-regionen. - Foto: tt bild
Ukrainska soldater i Donetsk.
6 av 13
Ukrainska soldater i Donetsk. - Foto: tt bild
En man som skadats av en landmina bärs bort. Homs, Syria.
7 av 13
En man som skadats av en landmina bärs bort. Homs, Syria. - Foto: tt bild
Soldater i islamistiska armén Al-Shabab.
8 av 13
Soldater i islamistiska armén Al-Shabab. - Foto: tt bild
Boko Harams ledare Abubakar Shekau.
9 av 13
Boko Harams ledare Abubakar Shekau. - Foto: tt bild
Staden Baga utraderades från kartan av Boko Haram.
10 av 13
Staden Baga utraderades från kartan av Boko Haram. - Foto: tt bild
11 av 13
- Foto: tt bild
12 av 13
- Foto: tt bild
13 av 13
- Foto: tt bild

9 allvarliga krig och konflikter i världen du bör ha koll på 2015

Det kan vara svårt att hålla sig uppdaterad i nyhetsflödet. Nyheter24 listar 9 delar av världen som du kanske ska ägna lite extra uppmärksamhet i år.


1. Nigeria

Nigeria ser ut att ha ett mörkt 2015 framför sig. I norr avancerar terrororganisationen Boko Haram, som upprättat ett islamistiskt kalifat. 

Boko Haram har under året gjort sig skyldiga till fruktansvärda brott mot civilbefolkningen med massavrättningar, våldtäkter och människohandel som följd. I början av januari anföll Boko Haram staden Baga, där de mördade 2000 civila. Enligt ett vittne som BBC talat med mördades människor "som djur".

Bildkälla:TT

Samtidigt ska presidentval hållas i landet, som är djupt splittrat till följd av skenande korruption, stort missnöje och sjunkande oljepriser.


2. Irak och Syrien

Efter Islamska Statens avanceringar under sommaren 2014 har terrorarmén varit ett allvarligt orosmoln i Irak och Syrien. Även om den amerikanska offensiven mot IS har till viss del saktat ner terrorarméns framfart, så vinner de fortfarande stöd i Syrien, där IS marknadsför sig själva som den enda egentliga motståndaren till Assad-regimen. IS har gjort sig skyldiga till brutala brott mot mänskligheten. 

Bildkälla: TT

Samtidigt håller den väststödda alliansen tappa kraft i Syrien, även om de fortfarande har ett visst övertag mot IS. Sedan inbördeskriget i Syrien inleddes 2011 har nära 200 000 människor dödats och över 3 miljoner människor lever som flyktingar.

Bildkälla:TT

3. Ukraina

Sedan konflikten i Ukraina blossade upp våren 2014 har över 5000 människor dödats. Situationen har kylt ner relationerna mellan Ryssland och västmakterna, och vissa talar till och med om ett nytt kallt krig. 

Konflikten har skapat stor fattigdom i östra Ukraina, som till stor del styrs av Moskva-vänliga separatister, och där befolkningen får mindre och mindre resurser på grund av en kollapsad ekonomi.

Bildkälla: TT

4. Syd-Sudan

Det inbördeskrig som präglade Syd-Sudan hela 2014 verkar inte ha ett slut i sikte. Det var i december 2013 som splittringarna mellan regimen och armén bröt ut i våldsamheter. Sedan dess kan så många som 50 000 människor ha dödats, och 2 miljoner drivits på flykt.

Hittills har alla fredsförhandlingar varit fruktlösa, och alla vapenvilor har varit kortlivade.

5. Libyen

I Libyen fortsätter inbördeskriget som inleddes 2011, inte minst kring Benghazi och huvudstaden Tripoli. Sedan Ghadaffi-regimen föll har ingen riktigt lyckats få kontroll över landet, och förtroendet för myndigheter är bottenlågt. Konflikterna gäller till viss del religion, men även olja och gas och oenighet om hur Libyen bör se ut i framtiden. Enligt FN finns det cirka 300 000 flyktingar i landet.

6. Somalia

Den somaliska armén har tillsammans med Afrikanska unionens styrkor gjort stora framsteg i kampen mot islamistiska terrormilisen al-Shabab, men trots det har regeringen svårt att styra landet.

Även om en större del av Somalia är under statlig kontroll nu än i början av 90-talet så styr lokala klaner och lokala miliser stora delar av Somalia.


Bildkälla: TT

7. Demokratiska Republiken Kongo

Den mesta makten i landet är koncentrerad till presidenten Joseph Kabila och hans närmaste män, och makten skyddas ofta med hårdhänta metoder. Och trots att inbördeskriget officiellt sett tog slut 2002 så pågår ständiga strider i östra DRC. Ungefär 2,5 miljoner människor lever på flykt i landet, som av UD beskrivs som ett humanitärt katastrofområde.


Bildkälla: TT

8. Afghanistan

Även om Afghanistan förs första gången på länge upplever en viss politisk stabilitiet , men enligt många bedömare kommer den nya blocköverskridande regeringen ha svårt att styra landet.

Men afghanerna har fortfarande ett stort problem med militanta talibaner. Våldet ökar och stödet för taibanerna ökar på landsbygden, samtidigt som USA har beslutat att låta 12000 soldater stanna kvar i landet 2015. Det finns även ett stort problem med vallmoodling för opiumframställning.

Dock finns det ljuspunkter i Afghanistan. Till exempel uppskattar FN att 80 procent av befolkningen nu har tillgång till grundläggande hälsovård.

9. Jemen

Den arabiska revolutionen 2011 fick blodiga konsekvenser i Jemen, då flera hundra demonstranter dödades av regeringsstyrkor. 2012 hölls presidentval med endast en kandidat, Mansur Abd Rabbo Hadi.

De politiska oroligheterna har ökat konflikter mellan olika grupper i landet, och i september 2014 tog den shiitiska Houtimilisen över Jemens huvudstad Sana. Rörelsen lovade reformer och demokrati, men övergick snart i ett hårdhänt styre. Instabiliteten har lett till att Al Qaida har fått ökat inflytande och att terrorattackerna ökat.


KällorForeign Policy  och Utrikesdepartementet 

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
oroar du sig över utvecklingen i världen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

2 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.