Miljoner har, via amerikanska bolag, gått till medieköp i Georgien.
Miljoner har, via amerikanska bolag, gått till medieköp i Georgien. - Foto: VILHELM STOKSTAD / Vilhelm Stokstad / TT

Svenska skattemiljoner går till georgisk tv

Svenskt bistånd har gått till amerikanska organisationer i Georgien. Pengar som bland annat investerats i tv-och radioprogram, avslöjar Aftonbladet.


95 miljoner kronor i Sidapengar som gått till amerikanska organisationer i Georgien har bland annat investerats i tv- och radioprogram. Det skriver Aftonbladet i ett avslöjande. 

Sida, Statliga biståndsmyndigheten vars syfte är att minska fattigdom i världen har sedan 2007 samarbetat med de tre amerikanska organisationerna National Democratic Institute (NDI), Eurasia Foundation (EF) samt Eurasia Partnership Foundation (EPF), och det är dessa som tillsammans fått de 95 miljonerna. 

Ska gå till ökad demokratisering

Dessa organisationer säger sig arbeta för en ökad demokratisering av länder, och finansieras i sin tur av det amerikanska biståndsorganet USAID.

Enligt styrdokument i den amerikanska kongressen verkar syftet emellertid vara att främja landets utrikespolitiska intressen, enligt Aftonbladet. Sidapengarna har bland annat gått till NDI-chefers löner, konsultarvoden, hyror och flygbiljetter mellan USA och Georgien. 

Finansierat tv-program

De svenska biståndspengarna har även gått till olika medieprojekt i Georgien. Några av dessa har handlat om Nato- och EU-medlemskap.

Till exempel så har nästan 400 000 kronor gått till litteratur från författare som bland annat varit rådgivare åt Barack Obama och Bill Clinton. EPF beskriver det som "världens internationellt sett viktigaste facklitteratur".

Ungefär lika mycket har spenderats på statliga radio- och tv-program i Georgien. Något som beskrivs som olagligt. 

– Ni måste ha fått något om bakfoten. Är ni säkra på att pengarna har gått till den statliga tv:n? Det strider nämligen mot vår lagstiftning. Vår public service får under inga omständigheter ta emot pengar från någon extern part, de finansieras ju genom anslag, säger en källa inom den georgiska regeringen, till Aftonbladet. 

”Stöden mycket relevanta”

Sidas avdelningschef, Lena Ingelstam, skriver i ett mejl till Aftonbladet att medieköpen är relevanta. Gällande att vissa handlar om Nato-medlemskap skriver Ingelstam:

– Eftersom EU-närmande och framtida Nato-medlemskap har varit en del av landets utrikespolitiska dagordning är det naturligt att de rapporterar till Sida om detta som ett av flera led i landets strävan att integrera sig i större internationella sammanslutningar. Målet att stödja och stärka Georgiens EU-närmande har varit en grundläggande del av Sveriges utvecklingssamarbete med Georgien från 2006 och framåt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.