Onsdag 12 Maj
Stockholm

Så kan IS smuggla in jihadister i Europa

IS-krigare smugglas på båtar tillsammans med flyktingar, uppger en person till Buzzfeed.
1 av 5
IS-krigare smugglas på båtar tillsammans med flyktingar, uppger en person till Buzzfeed. Foto: TT
Kobane, där strider mot IS varit intensiva.
2 av 5
Kobane, där strider mot IS varit intensiva. Foto: privat
Bombningar mot IS-styrkor i Syrien.
3 av 5
Bombningar mot IS-styrkor i Syrien. Foto: Ap/TT
Explosioner i Kobane.
4 av 5
Explosioner i Kobane. Foto: privat
Migrationsverket i samarbete med Säpo.
5 av 5
Migrationsverket i samarbete med Säpo. Foto: TT

En av terrorsekten IS metoder för att smuggla jihadistkrigare till västvärlden påstås nu ha avslöjats.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

IS smugglar jihadister till Europa tillsammans med bland annat syriska flyktingar. Det påstår åtminstone en person som säger sig ha kopplingar till terrorsekten, som den amerikanska sajten Buzzfeed har intervjuat.

Resorna går från Turkiet, och smugglarna tar med små grupper på lastfartyg tillsammans med hundratals flyktingar. Personen som Buzzfeed har pratat med är en syrisk man i 30-årsåldern som påstår att IS ska göra verklighet av hoten att genomföra attacker mot väst.  

Redan innan bombningarna mot IS inleddes har länder i väst varit oroliga för att terroristerna obemärkt ska lyckas ta sig in i länder och utföra attacker. Den oron verkar nu förstärkas. 

Bildkälla: TT bild

"Åker till Sverige"

Tusentals flyktingar tar vägen över Medelhavet till Italien för att därefter resa vidare. Många siktar på att ta sig till länder som Tyskland eller Sverige för att söka asyl, och enligt personen som Buzzfeed intervjuat passar IS-krigarna på att resa då antalet flyktingar är många.

– De kommer som flyktingar, säger han, och berättar att jihadisterna säger sig komma från Syrien, andra delar av Mellanöstern och Europa. 

Det ska röra sig om personer som reser både till och från kriget i Syrien. Hur många det rör sig om verkar oklart, men smugglare har uppgett att de tagit med omkring tio personer i taget.

"Tittar på personer"

Huruvida metoden att smuggla IS-krigare tillsammans med asylsökande flyktingar faktiskt förekommer, eller om den svenska Säkerhetspolisen, Säpo, känner till den, kan de inte uppge.

– Vilka metoder vi känner till och inte kan vi inte gå på, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, och fortsätter: 

– Vi är en remissinstans till Migrationsverket och vi tittar på personer som kan utgöra ett hot mot Sverige. Säpo kan lämna erinran mot personer vilket vi sedan lämnar till Migrationsverket som då tar beslut.

Bildkälla: TT bild

Att sprida felaktiga uppgifter i propaganda- och skrämselsyfte är vanligt förekommande i krigssituationer, i synnerhet bland terrorister. Denna metod skulle kunna utgöra ett sådant fall.

– I alla konflikter och krig så finns det en spridning av disinformation. Vilseledande uppgifter sprids för att förvirra motståndare, men om det är så i det här fallet kan vi inte gå in på, säger Milder.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela