Rymdkapseln SpaceX Dragon dockar med Internationella rymdstationen.
1 av 6
Rymdkapseln SpaceX Dragon dockar med Internationella rymdstationen. - Foto: TT BILD
Amerikanska astronauten Terry Virts på internationella rymdstationen.
2 av 6
Amerikanska astronauten Terry Virts på internationella rymdstationen. - Foto: TT BILD
Bild tagen från rymdstationen som visar orkanen Marie, över Kalifornien.
3 av 6
Bild tagen från rymdstationen som visar orkanen Marie, över Kalifornien. - Foto: TT BILD
Här är fönsterkupolen från vilken man ska skåda en fantastisk utsikt.
4 av 6
Här är fönsterkupolen från vilken man ska skåda en fantastisk utsikt. - Foto: TT BILD
Internationella rymdstationen med Jorden i bakgrunden.
5 av 6
Internationella rymdstationen med Jorden i bakgrunden. - Foto: TT BILD
Ron Garan har skrivit en bok om sin tid i rymden.
6 av 6
Ron Garan har skrivit en bok om sin tid i rymden. - Foto: TT BILD

Astronauten berättar: "Det här är svårast att vänja sig vid i rymden"

Att vara i rymden är inte bara guld och gröna skogar.


Efter en halvårslång vistelse på den internationella rymdstationen som ligger i omloppsbana runt jorden, skrev den amerikanska astronauten Ron Garan en bok om sina upplevelser. Business Insider har skrivit om fem saker som är allra svårast att vänja sig vid när man befinner sig i rymden, ur boken.

Bildkälla: TT Bild

1. Viktlösheten

Astronauter genomgår omfattande träning inför detta – men ingenting kan förbereda dem på hur det faktiskt är att vara viktlös dygnet runt. De första timmarna i rymden var Garan konstant illamående. 

Astronauten Reid Wiseman twittrade om sitt första möte med viktlöshet.

Bildkälla: TT Bild

2. Sömnen

Du kan inte lägga dig ner och sova i rymden. Garan berättar att det största problemet är vad man ska göra med huvudet – du kan inte lägga det på en kudde. I stället svävar det bara, på ett konstigt sätt. Rymdstationen kretsar ett varv kring jorden ungefär var nittionde minut, det innebär att astronauterna ser en solnedgång eller soluppgång var 45:e minut.

Bildkälla: TT Bild

3. Att hålla koll på tiden

Astronauter håller inte koll på veckodagar. I stället räknar de efter hur många dagar de varit i rymden. På nyårsafton firade två amerikanska astronauter in det nya året hela 16 gånger – de passerade nämligen en del av jorden under midnatt så många gånger. Inte så konstigt kanske, när rymdstationen krestar kring jorden i drygt 28 000 kilometer i timmen. 

Bildkälla: TT Bild

4. Att hantera kroppsvätskor

Att gå på toaletten i rymden är riktigt krångligt. När saker – i fast eller flytande form – kommer ut ur din kropp måste det sugas in i toaletten, för att det inte ska sväva runt i rummet. Urin renas och blir till dricksvatten, medan bajs samlas på en obemannad rymdfarkost och brinner upp på väg tillbaka till jorden. Så, ja, det där stjärnfallet du såg kan ha varit brinnande bajs.

Bildkälla: TT Bild

5. Utsikten

Det finns en fönsterkupol på rymdstationen som många astronauter säger är deras favoritplats på hela stationen. Därifrån kan de se både norr- och sydsken, åska och städer som lyser upp i natten.

Just den utsikten fick Ron Garan att ändra sin syn på livet helt och hållet, skriver Business Insider .

Bildkälla: TT Bild

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja åka till rymden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.