Minst 72 döda i jordbävning

- 06/10/2008, 19:42 -

En hoprasad by, 72 döda och många, många skadade. (TT)

En hoprasad by, 72 döda och många, många skadade. Myndigheterna i Kirgizistan försökte på måndagen greppa omfattningen av helgens jordbävning.

Helgens våldsamma skalv uppmättes av USA:s geologiska institut USGS till magnituden 6,3. Skalvet kändes i en stor del av Centralasien men hade sitt epicentrum i det folkrika södra Kirgizistan.

Det totala antalet döda är nu 72, sade landets vice hälsominister Madamin Karatayev som också berättade att över 30 av de döda är barn som ännu inte börjat skolan.

Minst 120 hus uppges ha jämnats med marken i Alajskijdistriktet. Förödelsen ska ha varit störst i byn Nura, med 950 invånare, högt upp i det bergiga gränsområdet mot Kina.

– Det vi såg var skrämmande. Byn Nura är förstörd till 100 procent och många är skadade, sade chefen för Kirgizistans räddningsverk Kamtjibek Tasjijev.

Räddningsarbetet och sökandet efter överlevande under bråten pågick med full intensitet på måndagen. Det drabbade området ligger långt från sjukhus och många vägar och telefonförbindelser uppges ligga nere.

Enligt Reuters fortsätter räddningsarbetet även under dygnets mörka timmar och flera helikoptrar används för att transportera de skadade till sjukhus.

Kirgizistans president Kurmanbek Bakijev planerar att besöka Nura på tisdag. Rysslands president Dmitrij Medvedev har lovat att omedelbart skicka humanitär hjälp i form av tält och andra förnödenheter till det drabbade området, uppger Interfax.

Ett efterskalv med magnituden 5,1 skakade området två timmar efter den första jordbävningen, enligt USGS.

Den forna sovjetrepubliken Kirgizistan har fem miljoner invånare och är ett mycket fattigt land.

Skrivet av: