Ny specialstyrka inom EU ska attackera IS på nätet.
1 av 3
Ny specialstyrka inom EU ska attackera IS på nätet. - Foto: tt bild
IS beräknas skicka ut cirka 100 000 tweets per dag.
2 av 3
IS beräknas skicka ut cirka 100 000 tweets per dag. - Foto: Ap/TT bild
De kan ha upp emot 90 000 twitter-konton enligt en rapport.
3 av 3
De kan ha upp emot 90 000 twitter-konton enligt en rapport. - Foto: tt bild

Så ska EU attackera IS på nätet

Målet är att släcka ned så många av terrororganisationens sociala medier- konton som möjligt.


Det är den europeiska polisen inom EU, Europol, som håller på och bygger upp en specialstyrka för att kunna attackera IS på sociala medier, skriver BBC. Meningen är att de ska släcka ned så många av terrororganisationens konton som möjligt – där IS sprider sin propaganda och rekryterar människor. På en dag kan de skicka ut cirka 100 000 tweets.

– Det är en rimlig uppskattning att detta är storleken på det problem vi ska lösa, säger Rob Wainwright, chef för Europol till BBC Radio.

Han menar att IS är teknologiskt avancerat och att de satsar på sociala medier på ett helt annat sätt än andra militanta grupper. En rapport från tankesmedjan Brookings i USA från i Mars uppger att det finns cirka 46 000 twitter-konton som stödjer IS. Det kan till och med röra sig om 90.000.

Säkerhetsstyrkan kommer dock behöva hjälp från nätjättarna inom sociala medier. För det handlar bara inte om att sprida extremistiskt material.

– Det handlar också om att öka mängden material som bemöter terroristernas budskap, säger Peter Neumann, chef för Londonbaserade International Centre for Study of Radicalisation and Political Violence, till den brittiska nyhetsbyrån Reuters.

EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.