Här är allt du behöver veta om kriget i Syrien.
1 av 8
Här är allt du behöver veta om kriget i Syrien. - Foto: tt bild/motage
Kurdiska styrkor i Irak.
2 av 8
Kurdiska styrkor i Irak. - Foto: tt bild
USA:s utrikesminister John Kerry tillsammans med sin iranske kollega Mohammad Javad Zarif.
3 av 8
USA:s utrikesminister John Kerry tillsammans med sin iranske kollega Mohammad Javad Zarif. - Foto: tt bild
Francois Hollande.
4 av 8
Francois Hollande. - Foto: tt bild
Obama får inte tjuvlyssna.
5 av 8
Obama får inte tjuvlyssna. - Foto: tt bild
Rysslands president Vladimir Putin.
6 av 8
Rysslands president Vladimir Putin. - Foto: tt bild
Obama.
7 av 8
Obama. - Foto: tt bild
Turkiska demonstranter.
8 av 8
Turkiska demonstranter. - Foto: tt bild

7 saker du måste veta om kriget mot Islamiska Staten

Svårt att hålla koll på allt som händer i Syrien?


Inbördeskriget i Syrien fortsätter rasa, och nu börjar omvärlden på allvar ge sig in i kampen mot terrorarmén IS, som med sina hänsynslösa metoder har upprättat en stat mitt i Syrien. Här är vad som händer just nu.

1. Frankrike har gett sig in med bombplan

Natten till måndagen utförde Frankrike sina första bombattacker mot IS, efter att ha flugit med spionplan över Syrien och Irak under en längre tid.

"Vi kommer att engagera oss för att bekämpa terrorhotet från Daesh (namnet på IS i Frankrike reds anm.). Vi kommer att slå till varje gång vår nationella säkerhet står på spel", skriver Frankrikes regering i ett officiellt uttalande, enligt CNBC.

Frankrikes president Francois Hollande

2. Amerikanska rebeller stort fiasko

USA har flygbombat IS under en längre tid, men stormakten har även ett program som ska träna rebeller för att slåss mot terrorarmén. Sammanlagt ska man satsa 500 miljoner dollar på att träna rebeller, men än så länge har projektet varit ett stort fiasko. General Lloyd Austin, som leder amerikanska insatsen mot IS sa nyligen till kongressen att bara fyra eller fem av de 54 rebeller som tränats upp faktiskt strider mot IS, skriver ABC.

3. Ryssland kan öka sin närvaro

En som uttryckt skadeglädje över USA:s fiasko är Rysslands president Vladimir Putin. Hur pass mycket aktivitet ryssarna har i Syrien är okänt, men eftersom Ryssland har en allians med Syriens diktator Assad så lär Ryssland öka sin militära närvaro i Syrien.

Inbördeskriget i Syrien kan bli viktigt för Rysslands president Putin. Bild:TT

LÄS MER: Professor: SD och IS lockar människors stöd på samma sätt

4. USA stängs ute från samarbete

Till exempel har Ryssland mycket underrättelsetjänst och spioneri i området, och delar gärna med sig av informationen till sina allierade, dock är USA helt utestängda från samarbetet. I veckan kommer både President Obama och USA:s utrikesminister John Kerry att träffa toppföreträdare för Ryssland och Iran.

Obama får inte tjuvlyssna. Bild:TT

5. Iran kan ge sig in

Ett land som kommit närmare både Ryssland och västmakterna är Iran. Landet har fått en diplomatisk pånyttfödelse efter att sanktionerna mot Iran lyfts, och nu förväntar sig många att man kommer bli mer och mer delaktig i kriget mot IS. Iran står både Ryssland och Assad-regimen nära.

USA:s utrikesminister John Kerry tillsammans med sin iranske kollega Mohammad Javad Zarif. Bild:TT

LÄS MER: Svenske Rafael berättar: "Jag ser inte IS som människor"

6. Kurderna är på frammarsch

En militär kraft som växt sig starkare i norr Syrien under året är den kurdiska armén, Peshmerga. Genom att vara välorganiserade och ha god kännedom om terrängen har de lyckats slå tillbaka IS på en bred front. Den kurdiska armén har fått stort stöd av flera länder i väst, men oroar samtidigt Turkiet, där det kurdiska partiet PKK är terrorstämplat. Nyligen ockuperade turkisk militär den kurdiskt kontrollerade staden Cizre, och boende i staden menar att Turkiet begått terrorhandlingar mot civila, skriver ABC. Turkiet har också flygbombat både IS och kurdiska styrkor, och strider mellan Peshmergan och turkiska armén är inte ovanligt.

Kurdiska soldater i Irak. Bild:TT

7. Turkiet är i en svår sits

Grannlandet Turkiet har svårt att hantera inbördeskriget i Syrien. Man ser både kurdiska armén och IS som fiender, samtidigt som strider förts i gränsområden. Samtidigt ökar kraven på demokrati och kurdiskt självbestämmande i landet, och vissa menar att Turkiet kan vara på väg mot ett inbördeskrig. Dock har Turkiet sedan knappt en månad tillbaka deltagit i USA-ledda flygattacker mot IS.

Turkiska ungdomar under en demonstration i Ankara. Att demonstrera mot "terror" är inte ovanligt i Turkiet, och ofta övergår demonstrationer över till en hets mot kurder.

/
/
/
USA
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.