1 av 6
2 av 6
- Foto: Skrämdump/Facebook
3 av 6
- Foto: Skärmdump/Facebook
Brand i migrantläger
4 av 6
Brand i migrantläger - Foto: Skärmdump/Facebook
5 av 6
- Foto: Skärmdump/Facebook
6 av 6

6 falska uppgifter du inte ska sprida om terrorattentatet

Många osanningar sprids just nu på Facebook. Här är falska uppgifter du inte ska dela.


Fredagens terrorattacker i Paris tog minst 129 personers liv. Attacken beskrivs som den största i modern tid efter terrorattacken i New York, 9/11. Stora händelser som dessa kan lätt leda till att falska uppgifter sprids – här är några saker som spridits, som är falska.

1. Brand anlagt i migrantlägret i Calais efter terrorattackerna.

– Falskt. Bilder på en brand i migrantlägret spreds snabbt på nätet efter terrorattacken i Paris, med uppgifter om att branden skulle vara en hämndaktion efter attacken. Detta är i verkligheten bilder från en brand den andra november när en gascistern exploderade i lägret, enligt Le Monde.

2. Bilden från konserten inne i konserthuset Bataclan.

– Falskt. Bilden är utlagd av bandet Eagles of Death Metals Facebooksida natten innan de spelade i Paris, alltså är bilden inte från Bataclan, enligt Le Monde.

3. Donald Trump tweet om Frankrikes vapenlagar efter attackerna.

– Falskt. Denna tweet skrev efter attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari, enligt Metro. I själva verket skrev Trump "My prayers are with the victims and hostages in the horrible Paris attack” efter fredagens attack.

4. En grupp muslimer firar terrorattacken i London.

– Falskt. I själva verket är detta ett gäng glada killar som firar att Pakistan vunnit över Sri Lanka i en cricketturnering. Denna video lades upp 2009, enligt Kit.

5. Franska parlamentet sjöng Marseillasen vid ett möte efter attacken.

– Falskt. Klippet som sprids på sociala medier efter fredagens attacker lades ut av BBC i januari och visar underhusets första möte efter attackerna mot Charlie Hebdo, då de sjöng nationalsången tillsammans för första gången sedan befrielsen av Frankrike efter första världskriget, enligt Time Magazine.


6. Video som visar två svenska IS-krigare, som påstås vara på väg mot Sverige

Videon sprids just nu på Facebook, och sägs visa svenska IS-soldater som ska vara på väg mot Sverige. Videon är äkta, men två år gammal. Båda soldaterna tros vara döda.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.