Torsdag 29 Jul
Stockholm

Breivik stoppades med vapen och ammunition av tysk polis – före Utöya-attentatet

Stoppades med vapen i Tyskland två år innan attentatet.
1 av 3
Stoppades med vapen i Tyskland två år innan attentatet. Foto: Ap
Tyska myndigheterna sa inget till norska polisen.
2 av 3
Tyska myndigheterna sa inget till norska polisen. Foto: tt bild
Nu har spekulationer om informationen dragits igång.
3 av 3
Nu har spekulationer om informationen dragits igång. Foto: AP/TT Bild

De tyska myndigheterna lät Breivik gå.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den tyska dokumentärfilmaren Daniel Harrich har kartlagt illegal vapenhandel i Europa under flera år, rapporterar Sveriges radio.

Och i sin nya film Waffen für den Terror är terroristen Anders Behring Breivik en av huvudpersonerna.

Daniel Harrich hävdar att Breivik blev stoppad norr om Frankfurt med med vapendelar och ammunition i sin bil år 2009, alltså två år innan terrorattentatet på Utöya.

Om det var polisen eller tullmyndigheten som gjort kontrollen framgår inte. Men enligt Daniel Harrich har han uppgiften från tre olika källor. Och han ska ha dokument som stryker att Breivik köpt vapen i sydöstra Europa.

Saken är den att de tyska myndigheterna ska ha tagit hand om vapendelarna och ammunitionen och därefter låtit Breivik gå – utan att meddela saken vidare till norsk polis.

Dessa nya uppgifter har satt igång en spekulation. Man frågar sig om den här informationen kunnat göra att polisen tidigare lyckats få upp ögonen för Breivik och hans planering av attentatet, rapporterar Sveriges radio.

Rättssaken mot Breivik är dock avgjord på ett "sätt som gör att det inte kommer göras ytterligare efterforskning för att klarlägga den här frågan" skriver åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby i ett mejl till norska nyhetssajten ABC Nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela