Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hon hölls fången som sexslav hos IS – nu berör hennes historia hela världen

Hennes tal berör hela världen.
1 av 4

Hennes tal berör hela världen.

TWITTER

IS tillfångatog Nadia.
2 av 4

IS tillfångatog Nadia.

TT Nyhetsbyrån

Nadia Murad hölls fången av IS som sexslav.
3 av 4

Nadia Murad hölls fången av IS som sexslav.

YOUTUBE

Hon håller nu tal inför hela världen.
4 av 4

Hon håller nu tal inför hela världen.

YOUTUBE

Nyheter | 04/03/2016 20:10

Hon hölls sexslav hos IS och hennes intervju med BBC har väckt mycket känslor.

Yazidiern Nadia Murad, 21, lyckades slå sig fri efter att ha hållits fången som sexslav under tre månader. Nu intervjuas hon runt om i världen och känslorna är mycket starka.

Murad lyckades fly till Tyskland och hennes budskap är hårt och tydligt: vi måste stoppa IS. Hon berättar bland annat för Vice att hon blev tvingad att konvertera till islam och hur hon, hennes mamma och systrar fick titta på hur IS halshögg och sköt männen i hembyn Sinjar i norra Irak.

Hennes intervju med norska NRK har fått mycket uppmärksamhet. Där kan hon inte själv hålla tillbaka tårarna. Hon berättar att hon glömde allt när hon blev våldtagen.

Murad säger att 3 400 kvinnor är i IS händer. Nu åker hon runt och berättar sin historia för hela världen. Bland annat för Säkerhetsrådet i FN där alla grät.

– Jag får mycket stöd från hela världen. Och jag vet att för många skulle det vara en väldigt bra sak att bli nominerad till Nobels fredspris. Och självklart hjälper det mig i min kamp för att befria de som är i fångenskap. Men även om jag skulle få fredspriset, skulle jag ta emot det med ett brustet hjärta, säger Nadia Murad till Vice.