Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cannabis kan bli lagligt i Danmark

- 19/04/2016, 11:17
Det kan bli lagligt att både sälja och använda cannabis i Danmark.
1 av 3

Det kan bli lagligt att både sälja och använda cannabis i Danmark.

TT Bild

Tre partier är för legalisering.
2 av 3

Tre partier är för legalisering.

Ap/TT Bild

3 av 3

TT Bild

​Nu är det tre etablerade politiska partier i Danmark som driver frågan att göra cannabis lagligt.

Under gårdagen bestämde Socialistisk folkeparti (SF) att även de vill att det ska bli lagligt att både sälja och använda cannabis i Danmark, skriver Kvällsposten.

En av anledningarna är att kriminella inte ska kunna tjäna pengar på cannabisförsäljning.

Ninna Thomsen är kommunalråd i Köpenhamn för SF.

– Om vi får bort detta från de kriminella gängen så tror jag att vi gör en god insats för minskad brottslighet, säger hon till nyhetsbyrån Ritzau.

Partiet Enhedslisten vill också se cannabis legaliserat. De föreslår att man ska kunna köpa det lagligt på apotek om man är över 18 år. Det tredje partiet som vill legalisera är Alternativet, de menar att danska staten också ska producera cannabis. Inkomsterna av försäljningen ska gå till behandling av missbruk upplysningskampanjer.

Bildkälla: TT Bild

– Det ger oss också bättre förutsättningar att få kontakt med dem som missbrukar. Jag tycker det är märkligt att vi kriminaliserar en stor del av befolkningen när det i själva verket är ett berusningsmedel som kan jämföras med alkohol, säger Ninna Thompsen.

Förslagen finns uppe i Folketinget, Danmarks riksdag, men det är inte aktuellt med en omröstning i nuläget, skriver Kvällsposten.

Är det ett bra förslag?