Två män riskerar fängelse i Kenya, för att ha anmält de analundersökningar de utsatts för som tortyr.
1 av 3
Två män riskerar fängelse i Kenya, för att ha anmält de analundersökningar de utsatts för som tortyr. - Foto: TT
Analundersökningar utfördes på männen för att fastställa deras sexuella läggning.
2 av 3
Analundersökningar utfördes på männen för att fastställa deras sexuella läggning. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT
I Kenya liksom i Kamerun, Egypten, Tunisien, Turkmenistan, Uganda och Zambia utförs sådana undersökningar för att fastställa homosexualitet.
3 av 3
I Kenya liksom i Kamerun, Egypten, Tunisien, Turkmenistan, Uganda och Zambia utförs sådana undersökningar för att fastställa homosexualitet. - Foto: Google Maps

​Här analtestas personer – för att fastställa sexualitet

Två män riskerar fängelse över att ha anmält att de tester de utsattes för, för att deras sexualitet skulle fastställas.


I februari 2015 greps två män i Kenya, misstänkta för att ha haft sex med varandra. Att utföra “homosexuella handlingar” är ett brott i Kenya och kan ge fängelse upp till 14 år. Detta skriver Göteborgs-Posten.

De två männen utsattes för obligatoriska HIV- och hepatit B-test – och analundersökningar. I Kenya liksom i Kamerun, Egypten, Tunisien, Turkmenistan, Uganda och Zambia utförs sådana undersökningar för att fastställa homosexualitet.

Männen har anmält bemötandet som tortyr, alternativt förnedrande och kränkande, men riskerar nu själva att få fängelsestraff.

– Jag ser inte att analundersökningar skulle kränka en människas värdighet. Eller att det skulle vara ett inträngt på rätten till ett privatliv eller frihet, sa Mathew Fmukule, ordförande i högsta domstolen i kuststaden Mombasa, enligt AP.

I går kom domen i fallet. I domen fastslogs att det är acceptabelt att göra undersökningar för att avgöra en persons sexualitet. Eftersom männen anmälde ingreppet, riskerar de nu att få 14 års fängelse, skriver GP.

I FN:s senaste rapport om tortyr fördöms tilltaget. I rapporten från FN:s råd för mänskliga rättigheter skriver FN:

– Att utsätta män som misstänks för att ha haft samkönat sex för analundersökningar som syftar till att få fysiska bevis på homosexualitet är ett medicinskt sett värdelöst tillvägagångssätt. Det är att likställas med tortyr. Även om homosexualitet är kriminaliserat i dessa stater.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!