65,3 miljoner människor är på flykt just nu.
1 av 3
65,3 miljoner människor är på flykt just nu. - Foto: TT
Den chockerande bilden på Aylan Kurdi fick många att uppmärksamma flyktingsituationen.
2 av 3
Den chockerande bilden på Aylan Kurdi fick många att uppmärksamma flyktingsituationen. - Foto: TT/Ap
Hälften av alla flyktingar är barn.
3 av 3
Hälften av alla flyktingar är barn. - Foto: Ap/TT Bild

Det har aldrig tidigare varit så många på flykt som nu

Flyktingsituationen blir allt värre. I dag är 10 procent fler människor på flykt än för ett år sedan.


Flyktingsituationen i världen blir allt värre. Det har många gånger uppmärksammats att det är rekordmånga personer på flykt just nu, och tyvärr har antalet flyktingar bara ökat.

I en ny rapport skriver UNHCR att hela 65,3 miljoner människor är på flykt. Det är 10 procent fler än för ett år sedan, enligt Svenska Dagbladet. Enligt flyktingorganisationen flyr så många människor sitt hem att varje gång du tar ett andetag påbörjar två personer sin flykt.

– Varje minut flyr 24 människor. En omskakande siffra. Drygt hälften är barn, i många fall ensamkommande. Vi försöker förstå den snabba ökningen av just ensamkommande, säger flyktingkommissarie Filippo Grandi till Svenska Dagbladet.


Och hur hanterar Sverige det?

Jo, som bekant skärpte Sverige asylreglerna i november förra året. Regeringen tänker dessutom behålla de hårde reglera i tre år framåt.

Det betyder alltså att flyktingar endast kan få uppehållstillstånd i högst ett år och att anhöriginvandring är väldigt begränsad. Något som Moderaterna tycker borde bli permanent.

Sverige har också infört gränskontroller, vilker Grandi på UNHCR inte gillar.

– Visst kan man ha gränskontroller, man måste veta vilka de asylsökande är. Men vi anser att gränskontroller ska finnas vid EUs yttre gränser, inte de inre. Då går man tillbaka till en pre-Schengen-situation vilket är illavarslande för asylprinciperna samt för europeiska ekonomin och politiska unionen i sin helhet, säger Filippo Grandi till Svenska Dagbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige göra mer för att hjälpa flyktingar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Kina stöttar den ryska försvarsindustrin, enligt USA. Peking tillbakavisar anklagelserna. Nu reser USA:s utrikesminister Antony Blinken till Kina för att öka trycket på supermakten om Ukrainakriget.

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.