En 32-årig man låstes in på mentalsjukhus mot sin vilja för att botas mot homosexualitet. Nu prövas fallet i domstol.
1 av 3
En 32-årig man låstes in på mentalsjukhus mot sin vilja för att botas mot homosexualitet. Nu prövas fallet i domstol. - Foto: TT
När mannen skulle skilja sig tog svärföräldrarna med honom till mentalsjukhuset.
2 av 3
När mannen skulle skilja sig tog svärföräldrarna med honom till mentalsjukhuset. - Foto: TT
Mannen låstes in i 18 dagar.
3 av 3
Mannen låstes in i 18 dagar. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Man låstes in på mentalsjukhus – för att botas mot homosexualitet

Nu ska frågan om händelsen var ett lagbrott prövas i en domstol i kinesiska Henan-provinsen.


I Kina är det fortfarande inget ovanligt att homosexuella utsätts för påtvingade behandlingar.

Den 32-åriga mannen Yu Hu har inte orkat tala mer om händelsen på sjukhuset eftersom den har orsakat att han mår väldigt dåligt. Nu berättar hans pojkvän i stället om vad som skedde.

Yu Hu gifte sig som 22-åring med en kvinna och fick tre barn. När han efter tio år kom överens med frun om att skiljas grep familjen in. I samband med att skilsmässoansökan skulle lämnas in den 8 oktober i fjol, togs Yu Hu till ett mentalsjukhus i staden Humandian.

– Han tvingades upp till avdelningen av sjukhuspersonalen, bands och tvingades byta kläder. Han hölls kvar i 18 dagar innan han till slut befriades med hjälp av polis, berättar pojkvännen.

Homosexualitet slutades klassificeras som sjukdom 2001, men många familjer fortsätter att kräva behandling mot sexualiteten.

Enligt en undersökning gjord i fjol av organisationen Tongzhi pingdeng quanyi cujinhui (LGBT Rights Advocacy China) var tio av fjorton psykologiska kliniker i Peking beredda att behandla homosexualitet.

Störst risk för tvångsbehandling sker dock i mindre städer. I Kina är många föräldrar okunniga om homosexualitet. Samtidigt finner vissa läkare ett vinstintresse eftersom i och med att de lovar att bota homosexualitet.

– De flesta som utsatts vågar inte gå till domstol eftersom de är rädda för att deras identitet ska röjas och att det ska försvåra deras liv efteråt, så fall som det här är mycket värdefulla, säger Peng Yanhui, ansvar på organisationen.

Det finns hopp om att domstolen ska döma till Yu Hus fördel. För två år sedan fick en annan man i Beijing en offentlig ursäkt och ekonomisk kompensation efter att ha tvångsbehandlats med elchocker mot sin läggning, skriver SVT.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.