Polismördaren i USA var före detta soldat – uppmanade till våld i video

- 18/07/2016, 10:14 -
Gavin la ofta ut videos på Youtube där han uppmande till våldsamma attacker.
1 av 4

Gavin la ofta ut videos på Youtube där han uppmande till våldsamma attacker.

Youtube / TT

Han var känd under pseudonymen Cosmo.
2 av 4

Han var känd under pseudonymen Cosmo.

Youtube

Han dödade tre poliser i Baton Rouge.
3 av 4

Han dödade tre poliser i Baton Rouge.

Gerald Herbert

Obama fördömer morden.
4 av 4

Obama fördömer morden.

Jacquelyn Martin

"Vi som är seriösa, vi som är alfahanar, vi vet exakt vad som krävs: Antingen blod eller pengar."

Fredliga protester är värdelösa. Den åsikten hade Gavin Long som under söndagen skot ihjäl tre poliser i Baton Rouge, Louisiana. Han bor i Kansas City – 12 timmar från staden hela USA pratar om, skriver The Advocate.

Han reste dit på sin födelsedag med en stulen hyrbil enligt polisuppgifter och den video där han berättar om sin syn på protester och väpnat motstånd har fått stor uppmärksamhet. Han anser alltså att fredliga protester är värdelösa och säger bland annat att "noll procent av de som protesterar på fredligt sätt har framgång".

Ändå tycker han att det är bra att protestera på ett fredligt sätt om man väljer att göra det.

– Vi som är seriösa, vi som är alfahanar, vi vet exakt vad som krävs: Antingen blod eller pengar. Blod eller pengar.

På sociala medier har Long varit aktiv under pseudonymen Cosmo Setepenra där han beskrivit sig själv som lärare och författare med en holistisk filosofi, rapporterar flera medier. Bland annat CNN.

Dödsskjutningen i Baton Rouge liknar till viss del attacken i Dallas för mer än en vecka sedan där fem personer dog. Båda skyttarna har båda varit militärer och senare sparkats. I en Youtube-video förklarar Long att Micah Johnson, dödsskytten i Dallas, var "en av oss – min religion är rättvisa".

President Barack Obama har uppmanat till lugn och inte för våldsam retorik – samma spår som sheriffen i Baton Rouge. Båda är ense om att det är dags att stoppa vansinnet och att människor ska enas.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump gjorde exakt tvärt om och menade att Obama inte vet vad han pratar om och att landet är en stor brottsplats där allt kommer bli värre snart, skriver Aftonbladet.