Burhöns är omdebatterat.
Burhöns är omdebatterat.

Nu slutar alla danska butikskedjor att sälja burägg

Det finns nu inga landstäckande danska kedjor som vill sälja de kontroversiella buräggen i butik.


Från 2020 kommer det vara helt slut på försäljningen av burägg på samtliga rikstäckande matbutiker i Danmark, det skriver Ekstrabladet.

Det handlar om bland andra Coop, Rema 1000, Kiwi och Dagrofa.

– Hela Dagrofa kommer att sluta med burägg och i de egna produkter som tidigare innehållit burägg, säger Signe Lindegaard.

Hon säger att beslutet inte kommer sig av påtryckningar från konsumenter eller djurrättsaktivister, utan är något de funderat på länge. De behövde bara först försäkra sig om att det fanns tillräckligt med danska ägg från frigående hönor att tillgå.

Djurrättsaktivisten Lina Lind Christensen från organisation Anima är nöjd med beslutet.

– Det här är en milstolpe i kampen för bättre djurskötsel. Det här besluten gör att vi kommer ett jättesteg närmare slutet för burhönsen, säger hon till Ekstrabladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den här nya, blodiga burgaren som är helt vegetarisk.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är okej med burhöns?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.