IS skriver och uppmanar sina sympatisörer att slå till mot västvärlden.
IS skriver och uppmanar sina sympatisörer att slå till mot västvärlden. - Foto: TT

IS uppmanar att slå till i väst – hellre än att åka till Syrien

IS har publicerat en ny strategi som går ut på att uppmana sina anhängare att slå till i sina hemländer.


I ett nummer av IS-tidskriften Dabiq skriver IS att de uppmanar sina sympatisörer att genomföra spontana attacker snarare än att planera stora terrordåd, skriver Expressen.

– Gör inte några invecklade planer, utan gör det enkelt och effektivt. Om du kan få tag i ett vapen, gör det och använd det så fort som möjligt, på en plats där det orsakar så mycket skada och panik som möjligt, som ger mest dödsfall och skador på de otrogna, står det i artikeln.

De skriver också att personer med fördel kan genomföra attacker i sina hemländer i väst om det är så att personen inte kan åka till Irak eller Syrien.

– Om du inte kan resa, vet då att du välsignats med möjligheten att tjäna ett större syfta än att leva bland muslimer. Du är den som är bakom fiendens linjer, och den som kan slå till där det skadar dem som mest. De otrognas blod är obligatoriskt att spilla, fortsätter artikeln.

Robert Egnell, chef och professor vid institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid Försvarshögskolan säger att det här är en medveten strategi från IS sida.

– Det här är inga hemliga instruktioner från deras sida. Det är öppen kommunikation, som de vill att vi ska se för att skapa skräck och osäkerhet, säger han till Expressen.

Säpo rapporterar att ungefär 300 svenskar anslutit sig till IS i Irak och Syrien, och att ungefär hälften av dem har återvänt.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att IS säljer sexslavar via sociala medier.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!