Julian Assange har gömt sig från svenska rättväsendet i fyra år på Ecaudors ambassad i London. Nu har Ecuador gått med på att Sverige ska förhöra honom.
1 av 3
Julian Assange har gömt sig från svenska rättväsendet i fyra år på Ecaudors ambassad i London. Nu har Ecuador gått med på att Sverige ska förhöra honom. - Foto: AP Photo/Alastair Grant
FN bedömer att Julian Assange är frihetsberövad och att det finns en hälsorisk med att vara instängd år efter år.
2 av 3
FN bedömer att Julian Assange är frihetsberövad och att det finns en hälsorisk med att vara instängd år efter år. - Foto: TT
Julian Assange brukar hålla videokonferenser från ambassaden.
3 av 3
Julian Assange brukar hålla videokonferenser från ambassaden. - Foto: TT

Efter lång väntan – nu ska Sverige få förhöra Julian Assange

Wikileaks-grundaren har varit häktad i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt i sex år. Nu kommer han förhöras av Sverige.


2010 häktades Wikileaks-grundaren Julian Assange i sin frånvaro, misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor i Sverige. Assange tog då tillflykt och har sedan fyra år tillbaka vistats på Ecuadors ambassad i London.

För två år sedan begärde Assange en ny förhandling för att upphäva häktningsbeslutet i Högsta domstolen, men överklagandet avslogs. Sverige har stått hårt fast vid att de vill göra ett förhör med Assange, men han har vägrat ta sig till Sverige eftersom han, enligt egen utsago, är rädd att utlämnas till USA.

Men nu går Ecuador med på ett förhör med Assange, på ambassaden. Detta uppger Ecuadors utrikesdepartement i ett pressmeddelande, uppger SvD.

Ett datum för förhöret har ännu inte satts då riksåklagaren ska komma överens med både Storbritannien och Sverige.

I februari publicerade FN-gruppen UNWGAD en rapport om att Assanges fyra års långa tillvaro på ambassaden i London är att betrakta som ett olaga frihetsberövande, något som Ecuadors utrikesdepartement fortfarande står bakom trots beslutet om att låta Sverige förhöra Assange. Detta uppger de i pressmeddelandet, skriver SvD.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!